В съвсем близко бъдеще Левски може да се сдобие не с един, а с два големи инвеститора, пише "Тема Спорт". От доста време е ясно, че апетити към мажоритарния пакет дялове на клуба проявява компания, ръководена от сръбския бизнесмен Драган Шолак.

Преди дни лично магнатът обяви, че се води такъв разговор, но предупреди, че сделка все още няма. Очаква се при положителна развръзка именно контролирана от него фирма да вземе лъвския дял. Но също така и друга компания, която и в момента рекламира в Левски, може да придобие дялове. Това е дружеството "Еврохолд". Има разговори негово притежание да станат 30% от акциите на Левски.

Срещу тях пък холдингът ще се ангажира с бързото покриване на дългове на сините към НАП. Именно те са огромен воденичен камък на шията на клуба. Размерът им е около 11 милиона лева. В момента от "Георги Аспарухов" редовно плащат данъци, но имат затруднения с покриването на старите задължения, върху които тече лихва. И така те вместо да намаляват, се увеличават. "Еврохолд" е енергиен и застрахователен холдинг. А на интернет страницата на фирмата пише, че това е "най-големият публичен холдинг в България по приходи".

При положителна развръзка това би било отлична новина за Левски. Защото клубът ще започне да диша съвсем спокойно. А амбициите на "Юнайтед груп" и Sport Republic, относно "сините", са свързани с мощни инвестиции в стадион и база. Сега именно получаването на документ за строителни и ремонтни дейности на "Георги Аспарухов" сякаш е последна пречка за подписване на сделката. Очаква се обаче такъв да бъде придобит в най-скоро време. След това думите на сегашния мажоритарен собственик Наско Сираков, че "може да изстреля клуба в друга орбита", може и да станат реалност. Именно натам са насочени в момента усилията на всички в клуба.

През последната година Левски отчете добри финансови резултати. Приходите на "сините" надхвърлиха 15 милиона лева. Това позволява да се плащат заплати навреме, нови задължения, свързани с тях да не се трупат, но старите висят със страшна сила. Това е и причината Станимир Стоилов да продължава да работи с малък бюджет за заплати на играчи. При смяна на собствеността обаче ще настъпи рязка промяна. Треньорът вече е коментирал с чаканите бъдещи силни фигури в клуба и варианти за по-мащабна селекция от планираната до момента. Тя включваше взимането само на централен нападател и евентуално защитник. "Сините" вече имат решение за върха на атаката - бразилецът Рикардиньо. А ако се стигне до сделка, Станимир Стоилов ще може да подсили тима във всички линии. И да вземе още вратар, бранител, халф и крило, а след това да започне да надгражда на терена. Желанието на наставника обаче на първо място е оцеляването на клуба, тоест, изчистване на дълговете. След това идват инвестициите в материалната база, а чак накрая трансферите на нови играчи.

Влизането на два сериозни инвеститора в Левски ще бъде събитие, което би довело до разместване на пластовете у нас.

Рикардиньо излиза безплатно на Левски

Рикардиньо излиза безплатно на Левски

Преминаването на 21-годишния бразилски нападател е почти договорено