Край на безкрайните въртележки и подавания - това бе един от анонсите на новия треньор на Левски Станислав Генчев. Тоест определеният незнайно защо за "романтичен период" при Николай Костов ще бъде заменен от прагматизъм. И това е добра новина за сините фенове, защото при вече бившия наставник в един момент ситуацията нямаше нищо общо с романтизъм, а по-скоро допирните точки с древногръцката трагедия бяха прекалено много. Костов бе обявил, че на първите си разговори с Наско Сираков го попитал "знае ли с какъв футбол се занимава". И обясни, че "неговият вид е труден за разбиране, камо ли за прилагане". С него Левски често биеше слабите отбори, но бе сериозно натупван от челниците.

Генчев пък посочи, че разговорите с ръководството на Левски са били за това да има свобода в спортно-технически план. А след това обясни и на какво ще държи най-много. "Интересувам се от нововъведенията в играта. Най-вече технологично. За съжаление, тук сме изостанали много в тази част, но аз полагам усилия да следя какво се случва в големия футбол, за да го прилагам. Според статистика, направена за последните 10 години, над 85 попадения от головете в европейския футбол падат след максимум 6 подавания. В България процентът е дори по-висок - 92. Аз наблягам на такъв тип упражнения, в които атаките да се завършват до шестото подаване. След него вероятността да вкараме гол намалява 4 пъти. Да, има моменти, в които темпото трябва да се убива, за да могат футболистите да поемат въздух и да почиват, но това е моят начин." Хубаво казано, но трябва да бъде претворено и на терена.

Сега обаче за Генчев идва трудното. Защото представите му за неговия Левски явно имат допирателни с това как изглеждаше тимът при Станимир Стоилов. Той посочи, че при него сините ще играят с много активни крила и централен нападател - така, както най-често в историята са го правили. Има ли обаче изпълнители за това нещо? Явно е, че треньорът ще трябва сериозно да се вгледа в трансферния пазар, за да си набави правилните изпълнители. Взетите през зимата флангови нападатели Фабио Лима и Евертон Бала не са от тези, които са много силни при играта "един на един" за разлика от предшествениците им Велтон и Роналдо. На Генчев ще са му нужни футболисти, които постоянно тормозят противниковите бекове. И ако приемем, че за върха на атаката е решил нещата с привличане на Алекс Колев, който под неговото ръководство в Крумовград достигна до националния отбор, то ще трябва да преформатира напълно и халфовата линия. Защото само така ще може да мине от протяжния, наситен с много подавания и постоянна смяна на местата на играчите футбол на Костов, към доста по-скоростен и агресивен. 6 паса и изстрел означава топката да не бъде мачкана. Тоест Джавад ел Джемили ще трябва да забрави досегашната си игра. Ще е нужно Карлос Охене да започне и да подава напред в празни пространства. А Хасими Фадига? Той си остана загадка и най-добре ще бъде да му бъде търсен нов отбор. Или пък да се процедира както с Хоакин Фернандес - да му бъде посочена вратата.

Изобщо за Генчев стръмното вече дойде, защото се явява селекцията да бъде основополагаща за това дали ще може да претвори идеите си и на практика. След това идва и не по-малкото предизвикателство - напасване на характери и държане здраво на съблекалнята. Защото това също бе един от факторите, които изядоха главата на Костов. И едва накрая за новия треньор ще дойде работата на терена. За да е тя успешна, първо трябва да бъде такава и предходната.