Вчерашният 17 ноември може да се превърне в знаков за историята на Левски. На важна среща се събраха силните хора от ръководството на клуба и представители на фенклубовете. Те обсъждаха идеята отборът да стане собственост на привържениците.

Това би се случило посредством акционерно дружество, в което всеки може да се включи срещу съответната месечна или годишна вноска. Обсъжданата сума е 20 лева месечно, а целта на Левски е в тази организация да има поне 20 000 "сини" сърца. Така почти 5 милиона годишно ще влязат в бюджета на клуба. Акционерите ще взимат важните решения, по подобие на модела "Барселона", който избра Жоан Лапорта за президент на клуба.

Идеята беше приветствана от феновете на срещата, а самият Наско Сираков вече е обявявал, че подобен модел на управление е негова голяма мечта. Старши треньорът на тима Станимир Стоилов също е голям поддръжник на този план. Специалистът обяви, че по този начин левскарите ще се преброят, а клубът ще се изстреля в друга орбита, далеч от интриги и разделения. Самият Мъри направи важни крачки за обединението на публиката на "сините", която от дълго време е разделена.

Уважавани личности ще бъдат връзката между Левски и фенското сдружение

Уважавани личности ще бъдат връзката между Левски и фенското сдружение

20 лева на месец ще бъде минималната ставка за членовете

Именно тук се крие един от подводните камъни за проекта. В социалните мрежи фенове изразиха мнение, че не искат представители на определени фракции да взимат важните решения за клуба. От ръководството обаче обявиха, че няма да допуснат, влизайки в ново дружество, да има разделения, интереси и натиск, а всичко ще се случва в името на "синята" кауза.

Иво Ивков: Сираков иска да даде акциите на феновете, този проект е негова мечта

Иво Ивков: Сираков иска да даде акциите на феновете, този проект е негова мечта

Вижте какво още каза той

Друго изпитание пред идеята е събирането на толкова много левскари, готови да взимат важните решения за клуба. Както добре знаем, в социалните мрежи е лесно, там се критикува, управлява и се "налива" акъл, но когато дойде време за реални действия, нещата се променят. Не са и много хората, които имат управленчески капацитет, но са много повече тези, които обичат Левски и знаят какво е добро за клуба.

Снимка 531705

Източник: LAP.bg

Феновете на столичния гранд вече доказаха многократно своята мощ и имаха голяма заслуга клубът да не фалира не един или два пъти. Чрез различни кампании, чрез закупуване на членски карти и голямо присъствие на домакинствата на отбора, привържениците ясно показаха, че няма да оставят отбора си в тежките моменти.

Няма да е лесно и на основателите на проекта, предвид юридическите спънки. До момента в България не е имало подобно управление на клуб и ще изникнат доста правни казуси. От "Герена" обявиха, че ще се създаде работна група, която ще се занимава с всичко около идеята и преодоляване на спънките.

Снимка 528801

Източник: LAP.bg

През годините "синият" клуб мина през много изпитания. Смениха се собственици, президенти, треньори. Имаше възходи и падения. Кризата в последната година стана толкова голяма, че пропастта беше по-близо от всякога. Настана вълче време, в което футболисти, треньори, служители, месеци наред не получаваха заплати. Доста от тях останаха, въпреки всичко. Дойде "спасител", но вятърът от въображаемите палми на "Герена" бързо го издуха. Настана време за мъже, за действия.

Снимка 553960

"Когато стане най-тежко, остават най-верните", гласи един от популярните напоследък слогани на клуба. Сега е време да се разбере, дали феновете могат да докажат за пореден път, че могат не само да спасят Левски, но и да го изстрелят в друга орбита. Време да се преброят левскарите. И както пишат често от Левски - "Никой, освен нас самите"...