Бившият вратар на Левски Стефан Стайков даде интервю пред "Тема Спорт", в което сподели какво очаква от сините през пролетта и сподели мнението си за информациите за трансфери на основни играчи. Той говори и по темата кой трябва да застане под рамката през втория полусезон.

Г-н Стайков, какво е мнението ви за случващото се в Левски и информациите, че може да се стигне до продажби на още основни футболисти?

- Както са тръгнали да продават футболисти, отборът може да изглежда и по-добре през пролетта. Мисля, че така ще се получи, въпреки че сега излизат информации и за трансфери на Велтон, Кордоба и така нататък. Следя какво се случва в Левски. Сега привлякоха двама нови - Лима и Охене. Все още не можем да си изградим мнение за тях, но дано се сглоби нов силен отбор. Ако се продадат всички, за които споменах, ще се вземат добри пари, с които ще се погасят дълговете. Плюс това ще намалеят заплатите и клубът няма да има такива големи разходи.

Левски записа три загуби в четири контроли в Турция до момента. Как ви се видя играта на сините в тях?

- Постоянно слушам феновете да коментират и питат кога отборът ще победи в подготовката. Не трябва да се мешат в тези неща. Това е период от годината, в който не се гледа дали печелиш или губиш. Важното е тимът да се изгради, да се вкарат нови неща и да се свърши работата, за която са отишли в Турция. Подготовката е за това, а не за резултати в контролите.

Какво е мнението ви за отказа на Андриан Краев и Жереми Петрис да подпишат нови договори с клуба?

- Свалям шапка на ръководството, че ги извади от първия състав. Малко са хората, които ще направят това. Ясно е защо не искат да преподпишат. Явно вече са си осигурили преминаването в нови отбори. Изчакали са да дойде новата година и вече официално да си уредят нещата. Може би ще взимат по-големи заплати. Не мога да разбера това желание всеки да излезе в чужбина и набързо да спечели пари, а после да не играе. Но когато не се появяваш на терена, тези суми свършват също толкова бързо. По наше време не бе така. Да, не можем да го сравняваме, защото тогава не ни пускаха да излизаме в чужбина, но всеки драпаше с нокти да играе в Левски или ЦСКА. Това бяха двата най-добри отбора. Беше чест да си в един от тях. Сега ги гледам тупат се по фланелката, където е емблемата, а е ясно, че не знаят какво означава тя. Не си спомням навремето някой да го е правил. Има си записи. Тогава бяха играчи, които вкарваха много важни голове. Всеки знаеше как е дошъл и за какво играе в Левски. Но нали така е модерно сега.

Не е ли въпрос на възпитание даден играч да знае в какъв клуб отива?

- Бях подхвърлил на Наско Сираков в един разговор, че трябва да преведат на езиците на чужденците книгата за 100-годишнината на клуба и да им я дадат, за да видят, че е имало много по-добри футболисти от тях. Играчи, които са били на световни първенства и т.н. Те това не го знаят, а са дошли тук да си подпишат добър договор, да си взимат парите и ако може, да се издигнат малко. След това да си уредят трансфер в друг отбор, където да вземат по-големи заплати. Когато откриваха музея, първо минаха футболистите, защото имали тренировка. Играчите го направиха сякаш преминават покрай спирката на някой трамвай. Не ги интересуваше нищо. Не знаят за какво става въпрос. Лошото в съблекалнята е, че се говори на поне 2-3 езика. Бях в Кипър и там не се даваше да се говори различна реч от гръцката. А тук - вместо те да учат български, ние трябва да знаем английски, испански и други езици. Щом са в България, трябва да се нагаждат чужденците, защото тук им се дава заплатата.

В контролите единствено Николай Михайлов не допусна гол. Какви са наблюденията ви за вратарския пост на "Герена"?

- Не оспорвам качествата на Пламен Андреев и пак ще го кажа, не може на 18 години да си капитан на Левски. Какъв водач си? Как ще обърнеш даден мач? Как ще се скараш на някого, който е играл повече от теб? Това бе една от големите грешки на Станимир Стоилов. Не знам как Пламен го е възприел, но според мен това му понижи формата. Младо момче е и няма как да не прави грешки. Но няма право публиката постоянно да плюе по Ники Михайлов. Той не бе пазил дълго време и хоп в най-напечените мачове го пускаха. След това не бил се представил добре. Знае се защо отнася всичките критики - заради баща си. Цялата работа е там. Защо си го изкарват на него? Трябваше Ники да си е титуляр, а Пламен постепенно да го пускат и по този начин да израства. Така трябва да бъде. Михайлов можеше да играе още в чужбина, но остана да помогне на отбора, а сега им е крив, че са на това място.

Да ви разбирам, че Николай Михайлов трябва да стартира под рамката през пролетта?

- Имат си треньор на вратарите, но за мен е точно така. Не мога да кажа аз дали трябва или не, защото не съм в лагера и нямам представа кой в каква форма е. Гледам отстрани, но за мен Михайлов трябва да започне като титуляр през пролетта.