През миналата седмица почти всички новини, свързани с Левски, бяха за бройката на заразените с COVID-19 играчи. Най-голямата вест дойде в петък, когато от Спортно-техническата комисия към БФС обявиха, че заради повече от 10 карантинирани футболисти на сините съботното дерби с ЦСКА се отлага. По-късно същия ден на "Герена" имаше сбирка на Управителния съвет. От нея не бяха произведени реални новини, а всички в развитие - подготовка за евентуални дела срещу клуба, продължаващо чакане на два спонсорски договора, няколко варианта за зимни лагери...

След това обаче се разбра, че един от треньорите в школата - Захари Сираков, напуска клуба и преминава не къде да е, а в Лудогорец. На това сякаш не бе обърнато достатъчно голямо внимание, но именно това бе новината - другите неща феновете отдавна ги знаят, защото ръководството ги дъвче вече два месеца.

Захари Сираков сменя Левски с Лудогорец

Захари Сираков сменя Левски с Лудогорец

Бившият футболен национал отива да работи при "орлите" от Разград

Казусът с младия треньор обаче поставя диагноза на Левски. При това смразяваща. Тя показва, че "Герена" вече не е атрактивна дестинация за доказване и развиване. След сбирката на УС стана обществено достояние, че треньорите в ДЮШ от доста време не са получавали пари. Преди това информацията бе със статут на публична тайна. Не липсата на заплати обаче е най-страшното. А това, че човек, който отлично знае какво е Левски, предпочита да каже "баста" и да си тръгне тихомълком от "Герена" - мястото, на което е стартирал като играч и стигнал до националния тим и кариера в чужбина, а след това пробвал да извърви същия път и в треньорското поприще.

Със сигурност решението на Захари да напусне сините не е било лесно. И най-вероятно няма нищо общо с парите, защото в дългата си кариера Сираков спечели такива. А ходът му е свързан с липсата на перспектива за развитие. С работата си при 17-годишните Захари показа, че може да расте. Тимът му буквално разбива съперниците - спечели всичките си шампионатни мачове, при това с впечатляващата голова разлика 86-4. Отборът е тактически грамотен и сякаш задушава противника с преса в неговата половина.

Левски благодари на Захари Сираков, той отиде в Лудогорец

Левски благодари на Захари Сираков, той отиде в Лудогорец

Вижте съобщението на "сините"

Със сигурност младият треньор се е надявал да получи повишение. А след като е разбрал, че такова няма да има, просто е решил да мине на друго стъпало. Възможност му дава Лудогорец. И така разградчани нанесоха сериозен удар по Левски. Хем лишиха сините от обещаващ кадър, хем се подсилиха сериозно. При това, без да извадят и стотинка. При орлите Сираков ще води 19-годишните, както и отбора в Трета лига. Тоест, ще има досег с мъжкия футбол. Такъв, какъвто вече има друг млад специалист - Красимир Петров, който си тръгна от "Герена" преди около година. Той отиде в ДЮШ на ЦСКА 1948, а сега вече е начело на мъжкия тим на новаците в елита. Петров бе известен при сините с това, че който набор поеме, неизменно печели трофей. Но бе изпуснат лесно. Също както и Захари Сираков, който като играч на сините изигра 132 мача във всички турнири, вкара 11 гола, спечели титлата през 2000 и 2001 година, вдигна и купата през 1998 и 2000-ата.

Петров е на 39, а Сираков на 43. Първият получи шанс и се възползва, а вторият нямаше повече за къде да чака. Двамата не видяха перспектива в Левски и това е голяма грешка на сините.

"Мач Телеграф": Условна присъда и солена глоба за един от заразените в Левски

"Мач Телеграф": Условна присъда и солена глоба за един от заразените в Левски

Вижте причината

През 2004-а Наско Сираков рискува с назначаването на нов треньор и избяга от въртенето на едни и същи муцуни. В онзи период на "Герена" също имаше орязване на бюджета. Може би и затова не погледнаха към чужденец. Сега обаче Сираков се обърна към такъв...

Школата бе едно от направленията, от които сегашните шефове са доволни. Явно обаче не правят достатъчно да инвестират в кадри. Или пък го правят, но след това не те осребряват вложеното. Времената са трудни, клубът се бори за физическото си оцеляване. Но въпреки това той трябва да е привлекателен поне за тези, които са със сини пристрастия. Стане ли равнодушен и на тях, то работата е тотално изтървана.

От Левски с официална позиция за провинилия се футболист, налагат му санкция за уронване престижа на клуба

От Левски с официална позиция за провинилия се футболист, налагат му санкция за уронване престижа на клуба

Думите на Милко Георгиев бяха потвърдени