Приключи първата година от деня, в който Наско Сираков застана начело на Левски като мажоритарен собственик на клубните акции. Една година е достатъчно време, за да се направи равносметка на свършеното. На база видяното през последните 12 месеца може да се направи прогноза какво ги очаква левскарите през втората година под ръководството на Сираков .

Левски като всяка бизнес структура създава краен продукт. А този продукт зависи от две неща - човешкия ресурс и пари. Според финансовите отчети, станали публично достояние от официалния сайт на клуба, Левски по стойност на бюджета се нарежда веднага след Лудогорец и ЦСКА. Петнадесетмилионният бюджет е диаметрално противоположен на футболния продукт, който представи през последната година пред милионите си изстрадали привърженици ръководения от Сираков клуб. Благодарение на старите и нови спонсори и на привържениците, "сините" през последната година разполагаха с бюджет, който ги задължаваше като програма минимум да се борят за участие в баража за Лига на конференциите. Евротурнирите, които е видно, че тотално са загърбени като цел на клуба от страна на Сираков. Странно поведение на ръководството на фона на новосъздадения от УЕФА турнир, в който участват клубове непознати и за най-заклетите любители на футбола в България. И се явяват като допълнителна опция за набиране на финасов ресурс в клуба. Или като крайна оценка по отношение на финансите - една добра година.

Наско Сираков на решителни разговори със спонсор на Левски

Наско Сираков на решителни разговори със спонсор на Левски

Очаква се до дни двете страни да подпишат договор за една година

И тук идва ред на човешкия ресурс като НАЙ, НАЙ, НАЙ-ВАЖЕН фактор за развитието на Левски. Дори и да приемем тезата на някои анализатори, близки до синьото ръководство, за малките крачки и бавното темпо, едва ли и най-големите оптимисти с ултрасини очила са видели през последната година дори и микроскопични симтоми на развитие на клуба като цяло. Тъкмо обратното.  Закономерно, ако направим анализ на свършеното от хората, които Наско Сираков избра да развиват Левски .

В Надзорния съвет по право влиза Сираков. Вторият член на съвета също по неписано правило от последните години е представителят на феновете в лицето на Петър Ганев. На фона на инкасираните в клуба пари от различните кампании през изминалата отчетна година,  оценката е повече от много добра. За "свършеното" през мандата от третият член на Надзорния съвет - Константин Папазов най-точна оценка му даде агитката на "сините" след триумфа в баскетболната зала в Самоков. Може би за първи и последен път не само в синята спортна история, а и като цяло, спечелил титлата треньор е нежелан от феновете да сподели радостта им.

Снимка 532074

Източник: LAP.bg

Посочените от Сираков хора за членове на Управителния съвет ще се запомнят с нищосвършеното от тях. Според изказванията им веднага след като бяха избрани миналата година всеки имаше ресор, за който отговаряше. Този, който отговаряше за намиране на спонсори да сте чули да е намерил такъв? Същият декларира след избора му, че ако до края на годината не намери рекламодатели щял да си подаде оставката. Този, който отговаряше за финансовия контрол, да сте го чули с мнение за излишните харчове за заплати на двамата добри вратари, за 11-те халфа,  за шестте централни нападатели, за докладчика на Сираков за тренировките на първия отбор в лицето на Георги Тодоров? Докладчик, който по думите на Славиша Стоянович не е бил допускан на тези тренировки. Да сте чули мнение за "мъжествено" разтрогнатия договор с Хубчев и компания? Мъжество, което натовари клуба с нов милион задължения! Този, който отговаряше за връзката с феновете да сте го чули да реагира на определението "ужфенове", появило се в обръщение към същите тези привържениц на президента Наско Сираков? Пълен провал в работата на Управителния съвет!

Снимка 532082

Източник: LAP.bg

Повече от половин година се знае, че Павел Колев напуска клуба. Тук е моментът да се отбележи, че благодарение на настоящия си изпълнителен директор в оставка Левски все още играе елитен футбол. За толкова време Сираков не успява да намери човек за поста изпълнителен директор?! Дали въобще е търсил? Преди година Сираков обясняваше, че като най-голямата експертиза в България той ще се заеме с отговорностите и задълженията на спортния директор. Да припомним какво се случи в тази посока в клуба. За договора с Хубчев и спечелените "бонуси" за клуба вече споменахме. Изборът на Сираков за треньор беше Георги Тодоров. Същият, който твърдеше за футболистите си, че "с тези на война не би тръгнал". Същият, който загуби квота за Лига Европа насред "Герена" в мач с ваканцуващите носители на Купата на България от Локомотив (Пловдив). Загуби и сигурни 300 000 евро само за участие в първия кръг на турнира. Същият, който направи лятната "селекция" оказала се пълен провал и поведе устремно "сините" към Втора лига група.

Самият избор на Славиша Стоянович е поредното доказателство за тоталното управленско безсилие на "Герена". Публична тайна беше, а и от интервютата на Стоянович след напускането му се разбра,  че изборът му е станал благодарение на Спас Русев и въпреки президента Наско Сираков. Факт е, че благодарение на Стоянович в най-важните мачове за оставане в efbet лига, "сините" успяха да се спасят от резила да се борят за оцеляването си.

Преслав Боруков се доближава до договор с Левски

Преслав Боруков се доближава до договор с Левски

"Сините" имат и друга опция за върха на атаката

Днес, след всичко случило се с Левски през последните 12 месеца, трябва да се съгласим със Сираков, че е имал пълното основание да благодари на Спас Русев за спонсорите , но да прибави благодарности и за оставането в елита.

В треньорската стая на първия отбор няма нито един с лиценз Про. Има един - Тодор Симов , който тази година го записаха да изкара обучението. Пак ли ще се използва лиценза на Георги Тодоров? Меко казано е несериозно след една година управление президентът да не може да намери треньор, отговарящ на нивото на  Левски, който да бъде убеден да поеме отбора. А това, освен с нивото на заплатата, става и с представяне на план и визия за развитието на клуба. Обидно е за славното минало на Левски, част от което е и самият Сираков.

Изминалата година остави впечатлението, че Вълка не само няма готов екип от специалисти,  но и т.н. негови хора са загубили доверието си в него. 99% от българските треньори, ако бъдат поканени, ще тичат към "Герена", без значение от заплата, план и стратегия. Като се знае, че на този етап критериите за футболен успех са крайно занижени.

Снимка 498496

Източник: LAP.bg

Продължаваме към човешките ресурси в ДЮШ на Левски. Някой новозначен от Сираков? Някой с визитка, с успехи? Цяла година чуваме за напускащи треньори и методисти.  Факт е, че отиват в преки конкуренти на "сините" , ако все още си вярваме, че те са гранд . Скаутското звено взима заплати, но ... единият тренира деца в Етрополе, а другият разхожда служебната кола в Пловдив. Според президента Сираков така трябва да се работи за каузата Левски.

Някой да е чул за нови хора в останалите нива в клуба? Тук мантрата няма пари върши работа до време. До времето, когато се тегли чертата в края на сезона и се види колко пари са профукани заради ненужна селекция и за заплати на хора, несвършили работа и за един лев. До времето, когато левскарите се обръщат назад и виждат, че не само не са се движили бавничко, не само не са направили и крачка напред, даже не стоят и на едно място. Видно за всички е. че за една година има регрес. И като конвертируеми футболисти в съблекалнят, и като ниво на треньорския състав, и като спортни цели. А най-точният критерии за регреса е загубата на доверие сред феновете на Левски. Колкото и да ни се иска да не признаем, този ентусиазъм, с който впечатлиха и света през миналата година очевидно затихна. Вината е единствено и само в Наско Сираков.

В Левски още не са решили за Хубчев и Папазов

В Левски още не са решили за Хубчев и Папазов

На "Герена" отново се бавят

Оценката за свършеното от Наско Сираков в частта на човешкия ресурс за първата годината от управлението му на Левски не може да бъде различна от слаба. А единствено точно подбрания и квалифициран човешки ресурс в клуба, може да реши финансовите и спортно-техническите проблеми на "Герана". За съжаление на обичащите Левски, няма индикации нещо да се промени. Тъкмо обратното. Възможна ли е мисията за развитие на клуба? Към днешна дата фактите казват:НЕ!