В навечерието на вековния „син" юбилей, Topsport.bg ще Ви припомни най-значимите постижения в дългата история на Левски. Като всеки велик клуб и столичани имат върхове и падения, след които обаче винаги са съумявали да се изправят още по-силни. Впрочем, послание, което важи с особена сила и днес.

Шестото десетилетие в историята на Левски (между 1964г. и 1974 г.) носи огромна радост, но и огромна тъга на феновете на тима. Радостта е свързана с изключителния отбор, който Левски притежава в този период, а тъгата с гибелта на легендарните Георги Аспарухов и Никола Котков.

Като цяло в този период от време изгряват звездите на няколко легендарни за отбора футболисти - освен вече споменатия Георги Аспарухов - Георги Соколов, Бисер Михайлов, Кирил Ивков, Иван Вуцов, Александър Костов и др. С тяхна помощ отборът, с треньор чехословашкия специалист Рудолф Витлачил, става шампион след дванадесетгодишно прекъсване през 1965 година. През есента на същата година е и дебюта на отбора в европейските клубни турнири - на 12 септември 1965 г. Левски губи първия си мач срещу шведския Юргорден с 1:2, но по-късно го отстранява след победа в реванша в София с 6:0 на 3 октомври 1965 година. В следващия кръг на турнира за Купата на европейските шампиони са сблъсъците с португалския Бенфика, воден от Еузебио, в които Левски е отстранен след 2:2 и 2:3.

До края на десетилетието „сините" успяват за завоюват още една шампионска титла през 1968 година и една купа на страната през 1967 година. След която отборът е отстранен от италианския Милан в турнира за Купата на носителите на купи след силна игра и 1:1 в София и загуба с 1:5 в Милано.

Въпреки, че 1960-те години не са най-успешните за Левски, отборът събира в атака нападатели като Димитър Йорданов (Кукуша), Александър Димитров Костов, Христо Илиев (Патрата), Георги Апостолов Соколов (Соколето), Цветан Веселинов (Меци) и легендата на клуба Георги Аспарухов (Гунди), които се запомнят като „Атомното нападение". С тези футболисти отборът на Левски пълни стадионите в България с по 40 - 50 000 зрители.

В тези години се заражда и голямото съперничество между отбора на Левски и този на ЦСКА. Мачовете между двата противника винаги са много напрегнати и ожесточени, поради което са наречени „Вечното дерби на българския футбол". На 17 ноември 1968 г., в годината, в която ЦСКА са върху крилете на успеха и стават шампиони, Левски отбелязват една от най-големите победи над съперника си, побеждавайки го със 7:2, а пресата по-това време определя мача като „урокът на Левски".

В края на 1960-те години, идва нова вълна на реформи в българския футбол, част от които са масовите обединения на клубове. Така на 22 януари 1969 година Левски е обединен с отбора на Спартак (София) и Спортист (София) под покровителството на Министерството на вътрешните работи. Името на отбора отново е сменено - този път на Левски - Спартак. Това е обратна точка в цялата история на клуба. Попадайки под егидата на МВР, Левски се превръща в спортна секция (ведомствен отбор) на народната милиция.

През 1970 година отборът печели поредния си дубъл, триумфирайки в шампионата и в турнира за Купата на Съветската армия. Същата година в европейските клубни турнири отборът достига до четвъртфинал за Купата на носителите на купи. Успехите на отбора обаче са помрачени от трагедията със смъртта на Георги Аспарухов и Никола Котков, които загиват в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 година. Новината разтърсва не само цяла България, но и съседни на нас страни, които отбелязват трагедията край прохода Витиня в Стара планина. Паметта на двамата е овековечена в няколко песни и стихотворения.


Дълбока спортно-техническа промяна за клуба е тази, че ако през досегашното му съществуване е разчитал на собствените си възпитаници от ДЮШ, то през 1970-те в отбора навлизат много футболисти продукт на други школи: от Спартак (София) (някои от които се превръщат в легенди на клуба): първо Стефан Аладжов, осемнадесет годишният Павел Панов (всъщност юноша на Септември (София), който е изиграл само един сезон за Спартак (София), Добромир Жечев - Бобата, Милко Гайдарски - Пилето, Васил Митков - Шопа, Людмил Горанов, Михаил Гьонин, Георги Цветков - Цупето, Иван Стоянов - Типеца, юношите на Марек Кирил Миланов, Спартак (Плевен) Пламен Николов и Тодор Барзов, на Черноморец (Бургас) Руси Гочев, на Ком (Годеч) Стефан Павлов, а от юношите на самия отбор изгряват имената само на Войн Войнов, Георги Тодоров, Цветан Веселинов. Тези играчи извоюват няколко титли и национални купи.

ВИЖТЕ ТУК ПЕТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ЧЕТВЪРТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ТРЕТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА  НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG

ВИЖТЕ ТУК ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА НА TOPSPORT.BG