В петък в спортна клиника "Евро Вита" бе направена презентация на Endoret (prgf). Тази регенеративна технология влиза в България за първи път. На изложението присъставаха част от най-добрите спортни лекари у нас. Представител на фирмата производител BTI (BioTechnology institute) бе техният международен бизнес консултант Хайме Ривас.

Доктор Мариян Добрев приложи терапията на Валери Божинов. Нападателят на Левски стана първият спортист у нас, който се възползва от тази технология. Голмайсторът е с проблеми в глезена. След това бе приложена такава и на бившия национал и футболист на Локомотив (Пловдив) Александър Тунчев от д-р Бисер Бочев.

ТОПСПОРТ разговаря с Хайме Ривас, който поясни какво всъщност е Endoret (prgf), как помага за по-бързото възстановяване от травми и с кои клубове и спортисти работи компанията.

Какво представлява Endoret (prgf)?

- Това е биомедицинска технология, при която от пациента се взима малко количество кръв. По време на процедурата изолираме протеините и растежните фактори, отстраняват се левкоцитите, връща се обратно в тялото и така се благоприятства лечението. Идеята е да се стимулира възстановяването на тъканите.

"Осакатен" Левски ще се връща в борбата за титлата срещу Лудогорец

"Осакатен" Левски ще се връща в борбата за титлата срещу Лудогорец

Двубоят е днес от 19:00 часа

С какво Endoret (prgf) е по-добра от всички останали подобни терапии?

- Получават се четири различни фракции. Ние разбираме как кръвта работи и създадохме система, подкрепена с научни проучвания и доказателства. От 2003 година Endoret (prgf) започва да се прилага в травматологията и спортната медицина. Тя се използва ефикасно при остеоартрит, травми и различни усложнения при спортисти - разтежения на мускули, сухожилия, менискали увреди, връзки, всичко свързано с разкъсвания. Технологията успешно се използва при различни видове операции за да се подобри благоприятният изход от тях. Получихме доверието на важни лекари и хора, свързани със спорта в Европа.

Може ли назовете имена?

- Мога да кажа, че работим Топ 5 на отборите в Европа. Също така с Топ 5 на най-добрите тенисисти, национални отбори, атлети, маратонци и още много други.

Разбрахме, че един от тенисистите, с който работите е Рафаел Надал, както и д-р Рамон Кугат...

- Д-р Кугат работи с нас от много години. Неговата работа е свързана и с проучванията на компанията и дава страхотни резултати. Специално в спортната общност - Рафаел Надал беше наш пациент още преди около 10 години. Тогава имаше проблеми със сухожилията в колената и помогнахме за неговото възстановяване. В момента едни от най-известните спортисти използват тази терапия.

Снимка 417962

Източник: topsport.bg

Валери Божинов е първият, на когото бе приложена Ендорет (prgf) в България. Добре ли се справи д-р Мариян Добрев с поставянето й?

- Мисля, че се справи отлично. Валери Божинов не се оплака от процедурата. Това е болезнена процедура по принцип. Ние се надяваме, че ще се върне в игра възможно най-скоро и ще е още по-добър в представянето си. Смятаме, че с нея ще се възстанови далеч по-бързо.

Всеки спортист в България ли може да се възползва от Endoret (prgf)?

- Искаме всички да могат да се възползват от този 20-годишен научен опит. Ние не лекуваме само спортисти, а хора с всякакви видове ортопедични проблеми. Терапията е достъпна за българските пациенти и не оскъпява лечението им.

Как обикновен човек, който не е спортист или не е обвързан с определен клуб, може да се възползва от инжекцията?

- Трябва да се обърне към лекар специалист в спортната медицина или ортопедията, който работи с Ендорет (prgf). Такива са д-р Мариян Добрев или д-р Бисер Бочев. Ние сега стартираме и смятаме, че можем да помогнем на много спортисти и хора, които имат нужда от тази терапия.

За финал искам специално да благодаря на "Матеос Груп". Това е компанията, която ще представлява Ендорет(prgf) в България. Също така на клиника "Евро Вита" за домакинството.

Болки в глезена измъчват Валери Божинов

Болки в глезена измъчват Валери Божинов

Нападателят е под въпрос за мача с Черно море