Емил Велев е последният треньор, донесъл шампионската титла на "Герена" - през 2009-а, той е и един от легендарните футболисти на "сините" от славния отбор от средата на 80-те години. Велев говори пред "Тема Спорт" за случващото се в Левски и предстоящото дерби с ЦСКА:

"В този мач са заложени много по-големи неща от точките. Това е сблъсък на чест и преди него никой не си прави тънки сметки. Целта е само една - победа. Това очакват и феновете на двата отбора, като никой не е готов да се задоволи с по-малко. Като цяло обаче в предстоящото дерби Левски няма какво толкова да губи. Напрежението и залогът е в ЦСКА, защото те са единственият реален конкурент на Лудогорец. И ако не успеят да победят, то задачата им за титла става почти невъзможна.

Шестима в Левски пред дебют в големия мач

Шестима в Левски пред дебют в големия мач

Ситуацията в лагера на ЦСКА е на другия полюс

Левски ще излезе в неделя доста по-освободен и се надявам да зарадва феновете. Очаквам стадионът да е пълен и да се получи истинска атмосфера за дерби. Аз такива мачове обичам - големи!

Ситуацията в българското първенство се промени значително през последните десет години. В крайна сметка за Левски в един момент не се знаеше дали ще продължи да съществува като професионален клуб. И това бе най-важното, така че с оглед на ситуацията, тази борба за тройката е дори успех.

Възходът на Левски се дължи изцяло на Станимир Стоилов и всяка серия има своя край. Така че аз вярвам, че ще победим. Личи си почеркът на Мъри. Той накара отборът да играе много дисциплинирано във фаза защита и даде повече свобода на импровизацията в нападение. Но в дефанзивен план Левски играе много компактно и тактически правилно, всички играчи са натоварени с отбранителни действия, а това определено дава спокойствие на Николай Михайлов и защитниците пред него.

Левски разполага с равностойни играчи и на пейката които са готови да влязат по всяко време и да помогнат. Мачовете не са чак толкова много. А и тепърва ще виждаме по-силен Левски, защото едва ли някой е очаквал да покаже истинското си лице веднага след подготовката.

От Левски много харесвам Марин Петков и очаквам от него да стигне далеч. Ники Михайлов след като отслабна и реши отново, че иска да играе футбол, също е на много високо ниво. От ЦСКА тези чужденци не ги познавам, но Кайседо впечатлява с головете и мощта си.

Всяко едно дерби, в което съм участвал ми е скъпо, защото това е големият мач, но две се открояват най-силно. Едното е в последния кръг през 1984 година, когато победихме с 3:1 и станахме шампиони, а другото е, когато бях треньор през 2009-а и бихме с 2:0. Това бе решаващо за последната засега титла на "Герена". Тогава Любо Пенев беше много сигурен, че ще ни бие, но им изнесохме лекция".

Топчо преди Левски - ЦСКА: Клишетата са верни, мачът е непредвидим

Топчо преди Левски - ЦСКА: Клишетата са верни, мачът е непредвидим

"Дербито ще бъде игра на нерви"