Левски ще се изправи срещу малтийския Хамрун Спартанс в третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите, след като отстрани гръцкия гранд ПАОК (Солун).

Предстоящият съперник на "сините" завърши на трето място в първенството на Малта през миналия сезон, а през настоящата кампания участва в евротурнирите за първи път след 30 години пауза (от 1992 г. насам), започва любопитен текст на колегите от "Тема Спорт". Отборът спечели титлата в Малта през 2021 г. и още тогава трябваше да участва в пресявките на Шампионската лига, но УЕФА не го допусна до участие. Причината е неизтърпяно наказание за уредени мачове, датиращо от 2013 г. Бяха раздадени и тежки присъди за виновниците. Двама футболисти на Хамрун (Родерик Фенек и Масимо Грима) и двама шефове на клуба (Елтон Борг и Джулиан Фриджиери) бяха изхвърлени доживотно от футбола.

Няма друг като Мъри

Няма друг като Мъри

Той е българският треньор с най-много отстранени тимове в Европа

Когато скандалът се разраства, Хамрун изпада от елита на Малта, но УЕФА не забравя да активира санкцията му при следващото класиране за евротурнирите.

В цялата история, която превърна Спартанс в синоним на уговорени мачове в Малта, не липсва и българска връзка. Малко преди въпросната афера в Хамрун пристигат петима български футболисти - Антон Вергилов, Адриан Олегов, Ангел Йошев, Любомир Витанов и Николай Божов. Според местните медии петимата са били част от по-мащабна сделка, а в клуба е влязъл и български инвеститор, чието име не се споменава. В свое интервю от септември 2012 г. Олегов също потвърждава за съществуващи нередности. Визира се най-вече мач срещу Валета, загубен с 2:8.

"Малтийците са трагедия. Те не се затичват за спорна топка, не се напрягат, ако не им подадеш, се сърдят. И на всичкото отгоре съм сигурен, че мачът с Валета не беше чист. Трябваше да видите първите голове. Центриране. Вратарят е сам. Скача и лови топката и я хвърля в краката на противников нападател, който е на 3 метра от него и даже не правеше опит да я вземе. Подаде му я, онзи тръгна наляво, а нашият го събори - дузпа. След това противников състезател е на аутлинията почти, няма никакъв шанс за гол от този ъгъл, а нашият вратар излезе, освободи му място и гол... Какво да говорим?", разкрива Олегов, който е юноша на ЦСКА.

Към днешна дата в елита на Малта играе само един българин. Това е вратарят Георги Китанов, който пази за вицешампиона Хибърниънс. Този отбор е завършил с 6 точки повече от третия Хамрун.

В Левски все още се чудят за привличането на нов бразилец

В Левски все още се чудят за привличането на нов бразилец

Не са изключени и изходящи трансфери