Бившият конституционен съдия Георги Марков даде интервю за БЛИЦ в навечерието на европейската квалификация Унгария - България. Известният политик, който от години живее в Будапеща, разговаря с управителя на агенцията - Ивайло Крачунов. Той коментира и любимия си Левски. Ето какво каза:

Намираме се близо до резиденцията на унгарския премиер Виктор Орбан, близо до кралския дворец и прочутите Рибарски кули. Г-н Марков, какви са вашите впечатления преди европейската квалификация Унгария - България?

- Извадих голям късмет Унгария и България да играят в Будапеща, успях да се видя с легенди като Данчо Лечков, Емо Костадинов, обядвах с Веско Балевски, Мишо Касабов. Това са  стари приятели и беше голямо вълнение за мен да се видим. Очаквам интересен мач, защото няма да играем водна топка, нито хандбал, а футбол. Въпреки че в момента има известна разлика между двата национални отбора, мачът ще е интересен - 50:50.

България  загуби първата си квалификация с 0:1 от Черна гора в Разград. Как очаквате да се развие двубоят в Будапеща?

- Гледах нашия мач, унгарската телевизия го излъчи. Но мога да говоря повече за унгарския тим, тъй като живея тук и го следя отблизо. Те направиха голям скок, миналата година се представиха много добре в Лигата на нациите - две победи над Англия,  особено там с 4:0. Нещо, което не се постига лесно. Победиха и Германия с онзи знаменит гол с пета на Адам Салай, който сложи край на кариерата си. Унгарците имат проблеми в момента, защото отсъстват вратарят Гулачи - той е знаменитост, измежду най-добрите в Европа. Няма да играе халфът Андраш Шефер, ще липсва и Стайлс от английския Милуол, който е също халф. Но въпреки това те имат достатъчно футболисти в момента. Гледах им контролата с Естония, много добре се представя Доминик Собослай, който е звезда на Лайпциг, на крачка от Челси е. Новата надежда на унгарския футбол е Милош Керкез, който преди три години, когато беше 16-годишен, Паоло Младини го взе със самолета си от тука и го заведе в Милано. Сега е в АЗ Алкмаар, където се представя отлично и е близо до договор с Бенфика. Той играе вляво. Унгарците имат общо ядро от 6-7 играчи - Роланд Шалай от Фрайбург, Вили Орбан от Лайпциг. Ласло Клайнхайслер, когото Мъри го харесваше и го взе в Астана, сега е в Панатинайкос от зимата. Но все пак е футбол и се надявам нашите момчета да завършат наравно. Треньорът на унгарците отправи големи суперлативи към нашия национален отбор - откакто е дошъл Кръстаич, тимът играе подредено и се бори за всяка педя земя. Това означава, че унгарците няма да ни подценят и ще играят на 100 процента.

Споменахте силните  страни на унгарския национален отбор, от който имате преки наблюдения. Но кои са опасните козове на България?

- Не съм футболен специалист, но от 1955 година гледам футбол. Смятам, че ако играем отворено и тръгнем да се надиграваме с унгарците, ще загубим тежко, тъй като те ни превъзхождат в бързина и като единици. Много са силни на статичните положения. Според мен трябва да играем прибрано и ако може - на контраатака. Аз познавам от българските футболисти Десподов, който ми харесва как играе. Но мисля, че състоянието на двата отбора е в полза на унгарците. Видях се с Гонзо, мой любимец, страшни спомени имам с него като играч, като ръководител. Поканих го на вечеря.

Вие сте много голям привърженик на Левски. Кажете ни как гледате на противоборството в Левски между водещите фигури Сираков, от едната страна,  и Стоилов и Иво Ивков от другата?

- Да ви кажа откровено, аз съм надалеч от кухнята на Левски. Разбира се, на Атанасовден писах на Наско Сираков, а с Мъри се чухме по Коледа. Точно преди 5 години Стоилов го развеждах в Будапеща, ядохме много хубав гулаш. Той беше тогава треньор на националния отбор на Казахстан. Мъри и Наско са ми любимци, винаги съм го твърдял, че това е незаменимият дует в Левски. В България върви лафът, че няма незаменими хора, но не е така. Ние сме малка страна с неголям капацитет. Всичките ми спомени в Левски са свързани с Батков, Баждеков, Мъри и Наско. Бяхме един добър квинтет, в който всеки си знаеше работата. Батков беше босът, Баждеков си движеше финансовите въпроси - чудесен администратор. Аз имах мои неща, а Мъри и Наско бяха дуетът, за който тъпанчето на Спас Русев сигурно още дава заето. Когато беше шеф на Левски, Русев спря да ми вдига телефона, след като след 30 разговора само му виках да върне Наско и Мъри. За нещата в кухнята на Левски в момента нямам информация, но минават тука в Унгария много българи, кого ли не разведох - от Деси Атанасова, моята приятелка от ГЕРБ, до Таня Богомилова плувната ни легенда. Не давам ухо на тези неща в Левски, но едно е сигурно - Левски в момента може без всеки освен без Наско и Мъри. Иво Ивков го познавам, той е много готино момче, добър юрист, познава спортното право. Но той е директор. По времето на Живков имаше един лаф, че в България от 7 милиона население 8 милиона са левскари, т.е. изпълнителни директори можем да намерим - добри юристи, добри ветерани, ако щете, добри икономисти. Но като Наско и Мъри не можем да намерим. Левски има финансови проблеми, аз с Васил Божков се познавам бегло, но все пак се познаваме от 90-тегодини. Беше в хубавия период на Левски 1992-1995 година, когато отстранихме Рейнджърс Гочето и Жужо. После преживях и другия силен период с влизането в Шампионската лига. Но едно мога да кажа - дует като Наско и Мъри не можем да имаме на българска земя, а ни трябват пари. Тръгнах за Божков да говоря и се отплеснах. Та, когато стана историята с "Еврофутбол", той ми писа един смс. Аз първоначално не го видях, пътувах за Нареченските бани. И гледам смс от Божков. Когато той стана собственик на Левски, му бях написал: "Ти си последната ни надежда!". Той тогава не ми отговори и аз си помислих, че сигурно си е сменил телефона. Когато стана тази история с "Еврофутбол", аз получих смс от него, защото ме е търсил и не съм го чул. И то ми написа: "Жоро, последната надежда умря". После се чухме и му викам: "Какво се е случило?". Отговори ми: "Оставам без Еврофутбол, а остана ли - няма да давам пари за Левски".

Тогава още разбрах, че не мога с нищо да помогна, не можех да се бъркам в тези работи на прокуратурата. Но Васил беше човек, който можеше да издържа Левски. След това Наско Сираков направи голям патриотичен жест, голям левскарски жест да поеме клуба. Защото да поемеш клуб, когато нямаш собствени сили, каквито Чорни имаше навремето, е много трудно. И ако ти ме питаш каква е рецептата Левски да се развива, а не да кара като сега на мускули, на фенове, на легендарния Наско, на треньорските умения на Мъри, трябва да има собственик с размаха на Чорни. Батков беше много добър собственик, но допусна една грешка - че освободи Наско и Мъри. Тогава имахме перфектна организация, направихме изкуствен терен и излюпихме наши играчи. Но сега трябва собственик тип Чорни.

А смятате ли, че такъв бизнесмен ще дойде, след като от "Юнайтед груп" обявиха, че много трудно ще се намери инвеститор на Левски при колосалните дългове, натрупани през последните години?

- Въпросът не е само затова дали някакъв собственик би се сдържал да дойде в Левски, защото отборът има незавидно финансово положение. За мене големият проблем е, че в България не може да дойде сериозен инвеститор в нито една област, включително и във футбола, като ни вижда държавата. Ако е сериозен собственик, той ще изпрати съгледвач да види как е тая страна - ами за пет години избори до дупка пет пъти, което аз прогнозирах, нестабилни правителства, президентско управление в парламентарна държава. Всичко ни е разбито. В днешна България е много трудно да дойде сериозен инвеститор. Тук в Унгария идват, виждат стадионите какви са, виждат как Орбан управлява 12 години и нещата се получават.

Т.е., смятате, че за да бъде поет Левски от силен инвеститор, трябва имаме силна държава и силни политици. Смятате ли, че най-после ще имаме стабилно правителство?

- Не мисля, че предстоящите избори ще решат парламентарната криза в България. Аз желая успех на Бойко Борисов, аз съм приятел с него от 1996 година, 16 юни. Може и да е поомръзнал, 22 години е начело на държавата, защото той като главен секретар беше много популярен. Но ако сложиш политическия пазар на тезгяха и избираш между Кирчовците и Бойко, аз ще гласувам с две ръце за Бойко, защото направи много неща за България - три метра в София, две магистрали, направи мост на Дунава, що църкви издигна. Ами зала "Арена София" да гледаме Гришо, да гледаме Цвети.

Да се върнем към футбола. Познавате отлично Сираков и Мъри, бихте ли провели разговори в името на Левски, за да ги обедините?

- Аз тях не само ги познавам, но съм и преживял едни от най-щастливите си моменти в живота благодарение на Наско и Мъри. Влязохме първи в Шампионска лига и в Европа, преди България да влезе в Европейския съюз. Но аз не мисля, че отношенията между Наско и Мъри може да са толкова лоши и не вярвам, че се нуждаят от посредник. Те достатъчно много са били заедно, достатъчно добре си познават и добрите, и лошите страни. Те са вече и на години и мисля, че в името на Левски знаят, че трябва да бъдат сплотени. И вярвам, че сами могат да оправят взаимоотношенията си. Но бих ги поканил, когато искат, да дойдат тук в Унгария, за да поговорим.  Но мисля, че конфликтът им не е огромен, за да доведе до трагедия в Левски. Тях няма кой да ги замени. Наско е голям шеф, Мъри - голям треньор. От 108 отбора ни вкара в осмицата на Европа. Това е незаменим тандем в България.

Как гледате на идеята на Мъри Стоилов да бъдат извадени "греховете" на хората, които са натрупали многомилионните дългове на Левски през последните години?

- Аз бях председател на УС на Левски 14-15 години, но никога не съм си позволявал да се занимавам с финансите на Левски. Винаги съм стоял нарочна настрана, за да не ме обвинят в някаква комерсиалност. Не мисля, че някой може да направи ревизия в клуба назад във времето. Не смятам, че някой нарочно е сбъркал с финансите на Левски през годините. Батков даваше, каквото можеше, сигурно е допускал грешки. Не вярвам, че с връщане назад и правене на ретроспекция може да вървим напред. В България гледаме това, което става в Европа. Но Западна Европа се е ислямизирала, джендеросала, африканизирала и е на крачка от световна война. Нека гледаме Унгария, тази малка страна, която на 19 август ще приеме световното по лека атлетика. Себастиан Коу дойде, видя стадиона и му падна шапката. Плувната зала тук е уникална. Ние трябва да гледаме към страните по територия и ресурси, които са близки до нас. Ето Унгария, нека се учим от нея. Разбира се, държавата ни трябва да е в унисон с футболния ни съюз. Без държавата да финансира публично-частното партньорство, няма как да стане.

За финал направете дена прогноза - кой ще е новият шампион на България по футбол?

- От това, което следя, мисля, че Лудогорец, с възможностите, които има - Домусчиев и играчите, няма да има конкуренция в България.