Една от емблематичните фигури в историята на Левски Емил Спасов сподели пред ТОПСПОРТ очакванията си за сблъсъка от 12-ия кръг на Първа лига между "сините" и Лудогорец.

Шампионите приемат гостите си от столицата утре, от 20:00 часа.

Ето какво каза пред медията ни изигралият над 300 мача със "синята" фланелка бивш нападател:

Г-н Спасов, предстои голямо дерби за любимия Ви отбор. С оглед моментната форма на двата тима, какви са Вашите очаквания?
- Левски може да се възползва от всичко, случващо се в Лудогорец напоследък. И да се опита да постигне възможно най-добър резултат.

Визирате треньорската смяна в Лудогорец?
- Да. Именно. Знаете, че често се случва така, че отбор, който е променил толкова съществена част от структурата си, да понесе известни негативи от това.

Снимка 375704

Източник: LAP.bg

Как оценявате Вие извършената промяна начело на разградчани? Сякаш г-н Аутуори, въпреки безспорната си класа, не успя да пасне в Разград.
- Да. А пък и според мен по-скоро е бил отстранен, отколкото сам да е пожелал да си тръгне. Но това те си го знаят дали е вярно или не. Факт е, че отборът не беше на очакваното ниво. И изпитваше затруднения срещу съперници, които иначе побеждаваше с разлика, без особено големи затруднения.

Ще се справи ли с отговорността Антони Здравков? Има всички предпоставки за това. "Врял е и кипял" в нашия футбол, а и известно време беше помощник в отбора, така че е запознат в детайли с всичко в тима.
- Така е. Ще видим. Нека му се даде време, за да влезе подобаващо в тази си роля. Резултатите ще покажат какво е постигнато с промяната.

Снимка 381407

Източник: LAP.bg

Една такава промяна имаше и в Левски. Безкрайно позитивна, по мое лично мнение.
- Да. Определено сега нещата стоят далеч по-добре.

Отново, както и при г-н Аутуори, Делио Роси беше страхотен специалист, но явно не за Левски и за родната футболна действителност. Защо, според Вас?
- Защото той обичаше да практикува един стар тип футбол, един предходен, вече сякаш минал начин на подхождане към случващото се на терена. Безкрайно уважение от моя страна към цялата италианска школа за всичките им предимства, те са безспорно класни треньори. Но сте прав, че той не пасна в Левски. Не беше на място. Не извличаше максимума от футболистите си. А без това, всички останали негови плюсове се губят.

Снимка 368666

Източник: LAP.bg

Сега виждаме някои състезатели, които сякаш показват коренно различна игра при Стоянович. Буквално са като "преродени", по думите на един голям футболен специалист.
- Да. Това е точно заради различния подход към тях. И заради гласуваното им доверие. Те осъзнават, че вече са в играта, така да се каже. Че имат думата. И говорят чрез представянето си на терена.

Част от критиците на отбора посочват, че напоследък той започва да зависи прекалено много от лидерите си. Така ли е в действителност?
- Кажете ми кой отбор не зависи от лидерите си. Посочете ми един такъв. Не Вие лично, естествено. Но тези въпросни критици, които и аз чух да се изказват. Нима в един Реал (Мадрид) не се срути всичко? След напускането на само един футболист. Наверемето зависехме от повече футболисти. Така беше навсякъде. Сега виждате, че дори един да го няма, всичко се променя. Камо ли пък когато в постройката отсъстват трима или четирима.

Снимка 382492

Източник: LAP.bg

Бихте ли се ангажирал с конкретна прогноза за мача?
- Мисля си, че е възможно Левски да стигне до победата. С оглед състоянието на двата тима и различните им посоки на развитие в точно този момент. Възможно е моментът за промяна в българския футбол да е дошъл. Дано да е така.

Наско Сираков: Хубавото на отпадането от Вадуц е, че Левски се отърва от Делио Роси

Наско Сираков: Хубавото на отпадането от Вадуц е, че Левски се отърва от Делио Роси

"В този момент има предпоставки за добър резултат срещу Лудогорец", смята легендата