Бившият директор на школата на футболния Левски Емил Спасов сподели мнението си за реалността в най-популярната игра у нас, що се касае до подрастващите.

Една от емблематичните фигури в историята на "сините" очерта притеснителна картина на действителността в страната, като заяви, че промяната трябва да дойде от самите трениращи и начина, по който те гледат на бъдещето си във футбола.

Ето какво каза г-н Спасов пред медията ни:

"Има сериозни пропуски в начина, по който трениращите футбол от най-ранна възраст у нас приемат присъствието си в спорта въобще. Не искам да звуча прекалено крайно, но някои от тях изглежда искат да са футболисти, само за да могат да се похвалят, че са такива. Това със сигурност не е правилният път. Не мисля и че може да доведе до нещо позитивно и най-вече градивно в близко бъдеще. Напротив. Така се подкопават основите на това, което след време ще бъде действителността ни в мъжкия клубен, а също така и национален футбол.

Емил Спасов: Сашо Димитров е изключително трудолюбив, амбициозен и кадърен специалист

Емил Спасов пред ТОПСПОРТ: Сашо Димитров е изключително трудолюбив, амбициозен и кадърен специалист

"Неоснователни са критиките"

Не ме разбирайте погрешно - не говоря само за Левски. Говоря за всичките ни клубове. За цялостната, голяма картинка. Ако стартът не е правилен, няма как да очакваме високи постижения и успехи при мъжете. Тръгне ли се в погрешната посока още на старта на професионалното развитие, започва да се губи точно това - степента на професионализъм. Става една аматьорщина, от която никой няма реална полза.

Емил Спасов: Левски е клубът с най-слаба селекция в последните 10-15 години

Емил Спасов: Левски е клубът с най-слаба селекция в последните 10-15 години

"Робърта е добър футболист и има потенциал за развитие"

Децата често не идват. Има, да речем, записани 200 имена на трениращи. Но веднъж единият не дойде, друг път другият... Има и школи, в които от 20 записани деца, например, на тренировка идват 9. Какво може да направят треньорите с 9 момчета? Как се тренира, когато няма дори един цял отбор на разположение? Това променя цялата тренировка. Намалява опциите пред треньорите. Те могат да провеждат само определен тип занимания. Които със сигурност не са достатъчни. А после вината и тежестта е върху тях, нали така? Не е правилно това.

Снимка 458372

Има голяма роля възпитанието. Начинът, по който в семейството говорят за футбола и за тренировките. Едно време знаехме, че имаме задължението да сме във възможно най-добра форма, да сме оптимално добре подготвени, да сме дисциплинирани и истински професионалисти. Още от ранна възраст. И имаше конкуренция от по 10 и повече души за един пост. Кой от кой по-добри. Сега не е така. Трудно се намират много качествени деца. И такива, които да разсъждават по този начин. Често се случва така, че едва ли не треньорите са принудени да се съобразяват с претенциите на трениращите. В обратна посока трябва да се разсъждава. Селекцията не се прави на база предпочитанията на футболистите. А изискванията и виждането на специалистите. Много се промениха нещата у нас. И не само у нас. Нагласата е различна. Уменията, компетенциите и т.н. - също. От много време не се движим в правилната посока. Затова и стадионите са празни, дори и без ограниченията. А преди се пръскаха по шевовете. Изпуснахме нишката. И от нас си зависи отново да намерим правилните начини за действие. Иначе ще си вървим все по-надолу. Не знам и аз така къде ще му излезе краят...", предупреди Спасов.

Снимка 461189

Източник: levski.bg