На 5 февруари един от най-обичаните бивши футболисти на Левски - Елин Топузаков, навърши 42 години. Легендарният защитник се съгласи да даде специално интервю за читателите на ТОПСПОРТ, в което сподели своето мнение за осъществилите се промени в управлението на "синия" клуб.

Елин е на мнение, че Павел Колев е точният човек за ролята на изпълнителен-директор, тъй като има нужните познания и международен опит. Топчо се надява, че новият треньор Георги Дерменджиев ще може в най-кратко време да наложи своята футболна философия в тима и той да се представя на все по-високо ниво. Топузаков допълва, че евентуално завръщане на Живко Миланов в Левски, ще бъде от изключителна полза за вековниците.

А какво още каза за ситуацията в Първа лига, треньорската му кариера и мечтае ли някой ден отново да води любимия си "син" клуб, прочетете в изказването му по-долу:

Николай Илиев пред ТОПСПОРТ: Някой се опитва да фалира Левски, обичащите клуба не трябва да допуснем това!

Николай Илиев пред ТОПСПОРТ: Някой се опитва да фалира Левски, обичащите клуба не трябва да допуснем това!

"Какво да кажа за този изпълнителен директор!? Не се сещам за името му, поради този факт ще го наричам анонимник"

Г-н Топузаков, наскоро казахте, че Левски се нуждае от управленска промяна, след което се случиха различни процеси от такъв характер в клуба. Първият ми въпрос към вас е - постигната ли беше тя и ще даде ли необходимия според вас положителен резултат?

- Надявам се да даде резултат. Мисля, че вече промяната е в ход. Колкото и да звучи банално, трябва време на хората, които поеха ръководни функции, за да може да вкарат нещата в ред така, както те ги виждат.

Снимка 271599

Източник: LAP.bg

Смятате ли, че Павел Колев ще успее да се справи с ролята си на изпълнителен-директор?

- Аз мисля, че да, защото той се е доказал в това поприще. Все пак дълги години заемаше ръководна длъжност в БФС и има нужните познания и международен опит. Естествено, няма да успее сам. Трябват му съмишленици, които да го подкрепят и да гледат в една посока, за да могат да се случат нещата.

За такъв съмишленик на Колев може ли да броим Георги Дерменджиев, който дойде на пожар и смени Славиша Стоянович. Колко време ще му е необходимо, за да наложи футболната си философия в отбора?

- Смятам, че ще работят в екип. Все пак Георги Дерменджиев е избор на Павел Колев. Мисля, че двамата са си говорили надълго и нашироко по темата "Левски" и това как трябва да изглежда отбора, каква да е философията и насочеността на селекцията. Г-н Дерменджиев пое отбора в ход, както се казва, и подготовката беше в разгара си. Колко време ще бъде необходимо - не знам. Надявам се да бъде във възможно най-кратки срокове, защото няма време, а първенството чука на вратата.

Трябва ли да се притесняват "сините" фенове от негативните резултати по време на зимните контроли в Кипър?

- Двуполюсно е според мен. По принцип не трябва да се влияят от резултатите, защото там се изпробват различни схеми и постройки на игра. Дава се шанс за изява на по-голяма група от футболисти. От друга страна естествено, че е неприятно да губиш в контролите, защото психическата устойчивост на играчите може да се наруши. Но те са професионалисти и мисля, че знаят, че в момента подготвителният период е такъв, че има доста повече физически натоварвания. Естествено, те трябва да преодоляват тази умора и все пак колкото и да е трудно, да постигат и положителни резултати, ако е възможно.

Николай Михайлов каза кой е основният проблем в Левски, очаква Божинов и Миланов да помогнат на отбора

Михайлов каза кой е основният проблем в Левски, очаква Божинов и Миланов да помогнат на отбора

"Смяната на треньора вкарва напрежение"

Към този момент не се вижда достатъчно добър синхрон между централните защитници Давид Яблонски и Нуно Рейш. Смятате ли, че ще създадат такъв до началото на полусезона и изобщо какво е мнението ви за отбраната на Левски в този момент?

- При всички положения трябва да подобрят своето представяне. Най-малкото, защото във всеки един двубой допускат попадения. Дали ще бъде това двойката централни защитници пролете също не се знае. Може да има някаква промяна, а и по медиите се пише за привличането на Живко Миланов, който да запълни някаква дупка в тази отбрана... Но при всички случаи това каре в защита има нужда от подкрепа на хората пред тях, за да бъдат по-отговорни и да не допускат попадения.

Снимка 260149

Източник: LAP.bg

Заговорихме за Живко Миланов. Вие сте един от хората, които го познават може би най-добре. Въпреки възрастта му, има ли все още какво да даде той на Левски. Изобщо тази трансферна политика, която се прокламира в клуба с привличането на български футболисти, според вас правилната ли е?

- Според мен трябва да гадаем, защото отворихме темата за Живко Миланов, а трансферът му все още не е официално потвърден. Аз го познавам Живко от малък и той така се интегрира в отбора, когато имахме успехи. Смея да твърдя, че е един отличен футболист и знае какво представлява Левски. Качествата му са безспорни, все пак дълги години беше и в националния отбор. Така, че без значение на възрастта, аз съм сигурен, че може да помогне на Левски.

За да завършим темата Левски, какво да очакваме от отбора през пролетта? Има ли шанс "сините" фенове да изпитат позитивни емоции. През последните години втората част от шампионата винаги е белязана от трудности и напрежение на "Герена".

- Ами вижте, трудности и напрежение винаги ще има в отбора на Левски, а също така и в другите грандове на българския футбол. Надяваме се да се представят по-добре и да радват тези привърженици, защото съм сигурен, че и с предстоящата плейофна фаза има още много вода да изтече, за да може да навакса Левски изоставането си в класирането и да бъде конкурентоспособен за челното място.

Как виждате другите отбори в челото - Лудогорец и ЦСКА? Ще има ли изобщо някой, който да окаже сериозна конкуренция на "орлите" за поредна титла на България?

- Със сигурност Лудогорец е главният фаворит за титлата. През последните години показаха, че знаят как да побеждават и да печелят преките двубои и да взимат първенството в България. Но както виждаме и те имаха колебания в предсезонната подготовка и контролните срещи. Включително и отборът на ЦСКА също направиха селекция, входящи-изходящи трансфери. Всеки един от конкурентите за първото място мисля, че ще покаже различно лице и надявам се качеството на футбола да изпъкне. Най-вече, който заслужава и който иска най-много триумфа -  нека да побеждава. И накрая както се казва - "каквото сабя покаже", защото пак казвам - има плейофна фаза, където всичко може да се случи. Разликата не е толкова голяма, въпреки че Лудогорец има предимство в точково изражение.

Официално: Валери Божинов подписа с Левски!
Обновена

Официално: Валери Божинов подписа с Левски!

Споразумението между футболиста и клуба е за срок от година и половина

Във вторник бяхте рожденик, навършихте 42-години, направихте ли си традиционната равносметка за изминалата кариера, или по-скоро нека ви попитам така - кой е най-хубавият ви момент като активен футболист? Да не забравим и прехода ви към треньорството, какво се случва в това ново за вас поприще?

- Всеки един човек си прави равносметка, аз не правя изключение. Може би по първия въпрос, за футболната ми кариера, колкото и да звучи така клиширано, тя е доста назад в годините и имам доста хубави спомени. Просто вече съм "отметнал" тази страница и в момента, от 4-5 години се занимавам с треньорството и гледам да се развивам в тази насока. Като футболист имах много хубави моменти, но вече изцяло съм се насочил към новото си поприще, за да може да се развивам, да се уча и да добивам опит.

Още доста рано в треньорската ви кариера имахте голямо предизвикателство - да водите Левски. Съжалявате ли, че може би не свършихте това, което искахте или просто не получихте достатъчно време. Надявате ли се отново някога да получите шанс за изява на "Герена" и да радвате "синята" публика, която ви обича изключително много?

- Вижте, аз съм сигурен, че един ден може би ще ми се отдаде тази възможност. Със сигурност обстоятелствата и обстановката не беше най-здравословната, когато аз поех Левски. Аз бях с ясната представа, че искам да поема тази отговорност. Да тръгна по този път, да мина през трудностите и да натрупам опита. Така, че не съжалявам за нищо и не мисля, че съм поел някаква отговорност, която не е оправдана. Искам да бъда треньор и ще продължавам да се развивам в тази насока. Надявам се, "живота е колело", както се казва, и един ден да ми се отдаде възможност да водя пак Левски. Но всичко си зависи от мен. Ако покажа качества и работя в отбори, които така имат печеливш стил и начин на игра - защо не! Аз все пак съм прекарал 22 години на "Герена", така че по-голяма част от съзнателния ми живот е преминала в Левски. Левски ми е дал всичко. Левски ме е направил това, което съм аз като име и личност.

Снимка 364504

Източник: fcarda

Последната част от треньорската ви кариера премина в Арда (Кърджали). Смятате ли, че отборът може да се пребори за промоция в Първа лига? Наблюдавате ли сегашното представяне на тима под ръководството на Стойчо Стоев?

- Вярвам и се надявам. Все пак там поставихме едни сериозни основи. Всичко зависи от отбора, дали ще успее да се пребори. Тежко е във Втора лига. Може би така липсва нужният опит като клуб и футболисти, които да знаят, че Арда е един отбор с традиции, защото в последните 25 години футболът на по-високо ниво е липсвал в Кърджали. Така, че дано! Следя ги, гледам с интерес резултатите им. Но все пак донякъде това е затворена страница за мен и не е коректно да коментирам оттук нататък. Искрено обаче им пожелавам успех, защото аз почнах в началото и знам колко трудно беше. Как изградихме нещата с президента и хората, които спонсорират и милеят за отбора. Надявам се, най-вече заради тях, Арда да успее да се пребори за влизане в Първа лига.

Новината на ТОПСПОРТ беше потвърдена: Живко Миланов разтрогна с АПОЕЛ, ще продължи кариерата си в Левски

Новината на ТОПСПОРТ беше потвърдена: Миланов разтрогна с АПОЕЛ, ще продължи кариерата си в Левски

Футболистът се раздели с клуба по взаимно съгласие, насочва се към "Герена"

И като за финал, кога ще видим отново Елин Топузаков на треньорската скамейка?

- Надявам се. Всеки млад треньор, особено в България, знае колко е трудно в треньорското поприще. Няма да отрека, че имах предложения, след като напуснах Арда, но по една или друга причина, прецених, че не е удачно да ги приемам. Не е коректно и няма да назовавам отбори и имена. Надявам се на скорошно завръщане във футбола, защото както казах съм млад треньор и искам да вървя нагоре по стълбицата, да постигам успехи и да налагам философията си и вижданията си за футбола като начин на игра.

Славиша Стоянович: Не си свърших работата в Левски, Павел Колев може да промени клуба

Славиша Стоянович: Не си свърших работата в Левски, Павел Колев може да промени клуба

"Аз водих подготовката и бе добре да направя селекцията"