Собственикът на Левски Тодор Батков говори по най-важните въпроси в клуба на пресконференцията вчера.

 

- Г-н Батков, какви ще бъдат първите ви думи пред медиите на старта на лятната подготовка?
- Завърши един успешен сезон за нас. Започваме нов цикъл, надявам се той да бъде по-успешен от този, който изпратихме. Целите пред Левски са добре познати - титла купа, успех в евротурнирите с мачове след Нова година. Новото предизвикателство е дублиращият отбор, който трябва да спечели безапелационно първото място в Западната "Б" група. Усилено се работи по селекцията. Имаме трима нови попълнения, едното се изненадвам, че не виждам тук. Това е ветеранът Даниел Боримиров, с който подписахме за още 1 година. Другите двама вече са известни. Те са на младежка възраст, национални състезатели на държавите си. Единият е част от "А" отбора на Македония, а другият е титуляр в олимпийския и младежки състав на Мароко. Селекцията продължава, предстои да привлечем минимум още едно попълнение, работим по няколко варианта. Едното попълнение идва утре (б.р. - днес) и вдругиден ще се присъедини към отбора. Работим по трансфери на наши футболисти в други клубове. Всичко в Левски е нормално, графикът на подготовката в ясен. В Правец ще изиграем два мача. На 7 юли се прибираме в София, а на 8 юли летим за Австрия, като във Виена ще играем още 7 приятелски срещи. Връщаме се на 22 юли. Първият ни мач във втория предварителен кръг ще е вероятно на 30 юли. На 29 юни ще узнаем съперника. Имаме планирана контрола с Динамо (Букурещ) в София, но нямаме яснота ще има ли мач за Суперкупата. Моето мнение е, че нямаме нужда от Суперкупа, по добре контрола със силен отбор. Искам да пожелая на новите попълнения успешна адаптация. Те идват в клуб с богата история, ведро настояще и много оптимистично бъдеще. Искам да призова медиите, уважавайки личния си интерес към Левски, да са толерантни и обективни. В клуба всичко е наред, няма проблеми и интриги.


- Как ще коментирате постъпката на Станислав Ангелов?
- Оценявам постъпката като обида към мен, към цялото ръководство и към феновете на отбора. Състезателят сам избра своя път, сега имат думата адвокатите и всички звена на БФС, ние сме взели мерки по случая и сме убедени в правотата си.


- Бихте ли дали повече подробности около параметрите по договора?
- Не желая да влизам в подробности и детайли по договора на играча. За 9 години никога не сме имали проблем с никой играч, особено от такова естество. Ангелов има все още действащ контракт с клуба. В момента той е в грубо нарушение на трудовите си задължения, след като не се явява на тренировки. Станиславе водил сам преговори с немците, а това не е правилно и не може сам да си урежда трансфер.


- От кога датира интересът към Станислав Ангелов?
- Интерес има отдавна. Дори на мача на "Ноу Камп" президентът на Барселона Лапорта три пъти ме пита кой е този футболист. Реален интерес към него имаше от страна на швейцарския Сион и Марсилия, а за интереса на Енерги се разбра в последствие. Но тогава ние отклонихме запитването, защото официална оферта за Станислав Ангелов от този отбор не сме получавали. Единственото, което знам за преминаването му в Котбус, е това, което излезе в техния сайт. Станислав Ангелов бе привлечен през 2001 година от ЦСКА. Той подписа за три години с нас. През 2004 година ние не мислехме да му го подновяваме. Но тогава начело на отбора дойде Мъри и той пое отговорността да задържим Станислав. В края на сезон 2005/06 контрактът пак приключи. В мое отсъствие той е подписал нов договор с някакви клаузи, но не тези, тиражирани в медиите. Наско Сираков също не е бил свидетел на сключването на този контракт. По тези клаузи той не може сам да подпише договор с друг клуб и не може така да си тръгне. Той не само предаде Левски, но и го продаде. Ангелов вече два дни е в нарушение на клубния правилник. Ние взехме необходимите мерки и сме сезирали БФС и УЕФА. Дори направихме контакт с Бундеслигата и чакаме развитие по въпроса.


- Знаете ли какви са мотивите му да постъпи така и да напусне Левски?
-Не съм 100% сигурен. Преди началото на втория полусезон каза, че иска да бъде продаден в чужбина главно заради повечето пари, които ще взима. Тогава му отговорих, че няма да го спирам, стига да има оферта от клуб от четирите най-силни първенства в Европа. След това си стиснахме ръцете и мислех, че сме се разбрали.


- Каква е ролята на Лъчо Танев в цялата история?
- Танев също е излъган и пусна гневно писмо. Аз предполагам, че Ангелов е подведен от некомпетентни адвокати, които са го излъгали, като са му обяснили, че с тази клауза може да си тръгне по този начин от Левски. Дори днес чета във вестниците изказвания на юристи, запознати със случая, които дори не съм чувал.


- Каква е трансферната сума на Бензукан?
- Много сериозна, но не мисля да я коментирам. Тя е клуб-клуб и утре трябва да преведем парите. Няма да споменавам точна цифра, но тя е от порядъка на половин милион евро.


- Ще има ли освободени футболисти, които няма да пътуват за лагера на отбора?
- Не, поне на този етап. След като всички се съберат след няколко дни, групата ще стане над 30 играчи за лагера в Австрия, а и Стоилов ще вземе поне 6-7 юноши, които да се готвят с първия отбор.