Бившият колумбийски страж Рене Игита, известен със своя удар "Скорпион" и с дрибъла си между противниковите нападател в собственото си наказателно поле, заяви че сегашните вратари не са забавни.

„Футболът все повече се превръща в бизнес, заяви Игита през „Ройтерс". - Шефовете искат резултати, а това ограничава вратарите, които трябва просто да изритват топаката и да не създават усложнения."

„Типът вратари, който харесвам, са тези които се отнасят сериозно към поста си, но в същото време забавляват хората по трибуните."

На въпрос, кои от настоящите вратари са способни да повторят неговите изпълнения Игита отвръща: „Нито един."

41-годишният Игита все още се състезава в Депортиво Рионегро в колумбийската Втора дивизия, а дори бе назначен за треньор на вратарите на националните отбори до 20 и 17 години.

Той се завърна в рамката на вратата през миналата година с екипа на венецуелския Гуарос де Лара, след като през 2004 г. бе уволнен от еквадорския Аукас, заради положителна проба за кокаин.

В зенита на своята кариера с Колумбия, Игита стана известен с някои от най-смелите вратарски трикове виждани някога по терените.

Описвайки себе си като първият в света вратар-изобретател, той можеше да излъже съперниците пред собствената си врата и да поведе топката до централната линия. Най-запомнящото се негово изпълнение бе в една контрола срещу Англия на „Уембли" през 1995 г., когато посрещна прехвърлящ удар на Джейми Реднап хвърляйки се напред под топката и я изчисти с петите си, като по този начин показа т.нар. удар „Скорпион" (видео).

В случаите, когато неговите номера не се получаваха резултата беше ужасяващ. Най-известният му провал бе по време на Мондиал 1990, когато Роже Мила му отне топката в средата на терена и донесе победата на Камерун с 2:1.

Игита все пак признава, че често се впечатлява от някои вратари в Южна Америка, които бележат от дузпа или фаул. Самият той има отбелязани 41 попадения, но е след парагваеца Хосе Луис Чилаверт и бразилеца Рожерио Сени.

„Мнозина настоящи вратари изпълняват дузпи или фаулове, което ме радва, твърди Игита. - Южна Америка е като фабрика за вратари за Европа и останалата част от света, но те трябва да са малко по-дръзки и технични."