Националката Татяна Воложанина прекратява спортната си кариера, съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

За последно тя участва на Държавното клубно първенство в края на месец септември и спечели титлата с отбора на "Илиана". Сега Воложанина учи и иска да се развива като треньор.

Новината за края на кариерата на грацията коментира и президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Много, много ще ми липсват класата и талантът ти, Татяна Воложанина . . . Най-близките ми колеги от гимнастиката знаят, че аз трудно харесвам гимнастички. Още от дете е така.

Но същите тези мои колеги знаят, че Таня е една от тези малко, много малко гимнастички, които са ми от любимите. Таня е класа! Таня е талант! Много обичам да я гледам. Ще ми липсва страшно много! И на състезания, и в тренировките", написа Раева във Фейсбук.

"Много съм ядосана на член на предишния комитет, който дава по време на курс съчетание на Таня за това, че й липсва артистичност. Това повлия твърде много на кариерата й. Не се прави така! Понятието "артистичност" в художествената гимнастика е все още непонятно на голяма част от съдиите.

Но това е друга тема. Това повлия твърде много в отрицателна посока на Таня. Последното й състезание беше клубното държавно. Тази уникална топка Таня направи след него. Любителите няма да имат привилегията да го видят на живо. Гимнастиката губи една изключителна гимнастичка - обожавана, отричана . . ., но твърде ярка и впечатляваща. Не само с единствените по рода си пируети в света, а със своята чистота и прецизност в изпълнението", добави президентът на БФХГ.

"Таня преживя трудни моменти, но не позволи да ги показва и споделя. Силно момиче . . . много интелигентна, умна и възпитана. Таня учи сериозно в НСА и иска да стане треньор. Ще изнася и мастър класове в чужбина. Вече има покана за първия. Тя ми е много специално момиче.

Винаги ще й помагам, ще си гледам понякога съчетанията й. С усмивка и топлина ще си спомням топката на "Принцеса Анастасия" и бухалките на "Тоска". Ние си знаем защо. А когато говоря или си спомням за гимнастичката Таня, до нея винаги ще стои Силвия Стойнева. Блестящ тандем. Огромен принос има и Бранимира Маркова. А сега, на всичките й критици само ще кажа: твърде сте малки, за да коментирате класата на Таня! Обичам те, невероятна моя! Знам, че ще успееш във всичко! Винаги можеш да разчиташ на мен! Респект, Таня!", завърши Раева.