България ще участва с три състезателки при жените и с ансамбъл девойки на Европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 16 до 19 май в Баку (Азербадйжан).

При жените За България Боряна Калейн ще играе на обръч, топка и лента, Катрин Тасева - на топка, бухалки и лента и Невяна Владинова на обръч и бухалки.

Ансамбъл девойки е в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова. Те играят две съчетания - с пет обръча и пет ленти.

Съдия при индивидуалното ще бъде Филипа Филипова, а при ансамблите - Християна Тодорова.

Индивидуално жени участват 33 отбора разделени в 3 потока. България в поток А с номер 7. Ансамбли девойки са 22 тима, а България с номер 12.

По регламент жени индивидуално играят осем съчетания, а шестте най-високи оценки от тях плюс двете изигравания на ансамбъл девойки се събират и се получава отборното класиране по държави. Оценките при жените са и квалификация за финалите на отделните уреди. Няма индивидуален многобой, а само отборно класиране и финали.

Освен това състезанието при жените за отборната надпревара е и квалификация за Европейското първенство 2020 година в Киев. Взимат се най-силните три оценки на всяка състезателка и първите 24 гимнастички печелят квота за Европейското (квотата не е поименна, а е на държавата).

Катрин Тасева №1 през сезона на топка и лента

Катрин Тасева №1 през сезона на топка и лента

В многобоя Катя също е на първо място, но го разделя с Дина Аверина и Александра Солдатова