В края на февруари легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев ще се сбогува с българската публика. Преустановяването на спортната кариера на Йовчев ще бъде ознаменувано с бенефис и гала спектакъл на 23 февруари в зала "Армеец".

Йордан Йовчев е гимнастикът с рекорден брой участия в Олимпийските игри - той се състезава 6 поредни пъти, а 4 от тях за увенчани с медал. Те обаче, далеч не изчерпват постиженията му. Голямо влияние върху Йовчев оказва престоят му в Америка и както казва самият той:

"Америка ме научи, че ако искаш да живееш сносно, трябва да си добър в това, което правиш". Въпреки многото възможности най-известният български гимнастик се завръща и остава в България, за да се бори и да доказва с всяко едно постижение, че макар и трудно, мечтите се сбъдват. Най-големият гимнастик на България вярва, че в родината има млади надежди, които ще продължат неговия път. Сумата, събрана от галаспектакъла ще бъде дарена за развитие на детско-юношеския спорт.

Данчо сподели, че в невероятното шоу ще вземат участие известни представители от всички дисциплини на спортната гимнастика. Те ще представят различните лица на спорта, обвързвайки го с важни моменти от живота на Йовчев. Спектакълът ще утвърди гимнастиката като неизменна част от пътя на човека и професионалиста Йордан Йовчев.

Освен родни представители, на сцената ще присъстват и чуждестранни имена, оставили следа в спорта. Един от специалните гости ще бъде небезизвестният Юри Чеки, който оказва подкрепа на Йовчев на Олимпийските игри в Атина. Българският гимнастик, ощетен от съдиите, взима незаслужено сребърен медал. В този момент Чеки вдига ръката на Йовчев, с което показва еднозначно кой заслужава първо място. С участието си в бенефиса, той ще направи още веднъж поклон пред професионализма и високите постижения на Йордан Йовчев.

Световната шампионка Ванеса Ферари също е една от поканените звезди, които ще излязат на сцената. Родена и отраснала в Италия, тя всъщност е дълбоко свързана с България. Освен изявата си на бенефиса на Йордан Йовчев, Ванеса, която е с български произход по майчина линия, ще има възможност да се докосне до историята на своето семeйство.

Очаква се да присъстват Сандра Избаша, Александър Шатилов, както и други чуждестранни колеги и приятели на Данчо. В грандиозното шоу ще вземат участие също така музиканти, акробати и танцьори, които ще представят една истинска феерия пред очите на зрителите. Спектакълът е сътворен под вещото ръководство на Калоян Лалев-Кайо, а сценарият е дело на Вера Маринова, известна като хроникьор на Олимпийските игри.

Събраните пари от билетите ще отидат за развитието на българската гимнастика. Организатори са "24/7 Event Company". Бенефисът ще се проведе един ден преди четиридесетгодишния юбилей на Йордан Йовчев, с който той ще отпразнува края на спортната си кариера и ще направи последен поклон пред българската публика.

Билетите за спектакъла са на цени от 10 и 15 лева и вече се продават в мрежата на Eventim.