Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде и своето мнение за избраната схема за игра на предстоящото световно първенство в Баку. По регламент на шампионата на планетата, на който ще се раздават квоти за Токио 2020, индивидуалните гимнастички трябва да изиграят общо 10 съчетания. От българския щаб заложиха на сигурната схема 4-4-2. Така Катрин Тасева и Боряна Калейн ще покажат пълната си програма, а Невяна Владинова ще играе на бухалки и лента. Така за Владинова не остава шанс да се бори за влизане в многобоя и съответно борба за квота. Неви беше единствената участничка за България в индивидуалното в Рио 2016. Тогава тя завърши седма в многобоя. Все пак Владинова ще може да се класира за финалите на уредите, както и ще подпомогне българския тим да защити сребърния си медал в отборната надпревара от първенството в София. 

Гимнастичките ще се борят за две квоти за Токио със сигурна схема на игра в Баку

Гимнастичките ще се борят за две квоти за Токио със сигурна схема на игра в Баку

Катрин Тасева и Боряна Калейн ще играят по четири съчетания, а капитанът Невяна Владинова ще покаже две от композициите си.

Ето и цялото изявление на Илиана Раева, което беше публикувано в официалната страница на БФХГ:

"Решението на Бранимира Маркова да участваме на предстоящото световно първенство в Баку с две състезателки на 4 уреда и една на 2 е правилно, отговорно и мъдро.

Състезанието ще е тежко, залогът е огромен и ние не можем да си позволим да рискуваме с 4-3-3. И трите ни състезателки са силни, подготвени и конкурентни на най-добрите. За съжаление правилата и формата за това световно, което е квалификация за ОИ в Токио изискват взимането на правилното решение. На състезание никой не е застрахован от грешка, но решението трябва да бъде взето на базата на обективните факти.

Преди няколко месеца казах пред журналисти, че които и две гимнастички от трите да решим да играят ще е вярното решение и която и да отпадне, ще е грешното решение.

Днес казвам същото: Боряна и Катрин да играят по 4 съчетания е най-правилното решение и Неви да играе 2 съчетания е грешно решение...

Но ние нямаме избор и трябва да бъдем безпристрастни, справедливи и много точни в решението си.

България освен най-важното - квоти и многобой, ще се състезава в индивидуалното и за финали и отборно класиране. Там шансът е и за трите и аз вярвам в техните сили и възможности!

Поздравявам Бранимира Маркова за смелото и отговорно решение! Поздравявам колегите от УС, треньорите от националния отбор и съдиите за професионализма и отговорността в работата им и отдадеността им по отношение на цялостната подготовка, състезанията и взетите решения за това важно състезание!

Благодаря на Боряна, Катрин и Невяна за смелостта, която показа всяка една от тях при взимането на решението. Това са три много силни и смели момичета!

Но искам да посветя специално няколко думи на капитана ни Невяна Владинова, която пожела да говори с мен и ме порази с мъдростта и нечовешката си сила в такъв съдбовен за нея момент. Много сила и огромна смелост се иска, за да кажеш това, което аз чух от нея! Благодаря ти, Капитане, отговорността и смелостта ти! Тези думи, които ми каза, ще са един от най-искрящите диаманти в огърлицата, която имам с постъпки и думи на мои гимнастички през годините - всички те - Велики личности! Те ще си останат само за мен, теб и Бранимира, която стана свидетел

А моите думи към теб са следните:

Когато думите ти са на мъдрец и засенчват със смелостта си блясъка на всички златни медали...

Тогава си спечелил всички битки и си се извисил високо над тях!

Респект, Невяна Владинова!

Имаш завинаги моята любов и подкрепа!

Успех в работата на Катрин, Боряна и Неви!

Отговорността пред първите две е голяма, но те имат сили, възможности и характер да успеят!

Своите шансове за медал има и Невяна Владинова.

Успех на Бранимира Маркова!"

Илиана Раева: Очаквам на Световното първенство момичетата да покажат какво могат

Илиана Раева: Очаквам на Световното първенство момичетата да покажат какво могат

С ново съчетание на бухалки е Боряна Калейн