Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира представянето на българските гимнастички Боряна Калейн и Невяна Владинова на Световната купа в Ташкент. Двете грации спечелиха общо четири сребърни медала.

"Днес Боряна Калейн затвърди мощния си старт от началото на сезона. Тя успя да спечели нови два сребърни медала на топка и лента, след като вчера спечели сребърен медал в многобоя. Калейн набира сериозна скорост и независимо, че допусна две много груби грешки на обръч, успя веднага след това да се овладее и да покаже много добра концентрация и игра на топка. Това е най-големият успех за нея! Не толкова медалите, които спечели. Тя играе ли, медалът е сигурен", каза Раева за "Фейсбук"-страницата на българката федерация.

"След невниманието и на бухалки и недопустимата грешка, която направи да изпусне бухалката от ръката си, отново успя да се мобилизира и да изиграе една много добра лента. Взе още един сребърен медал и с това доказа най-вече на себе си, че успява прекрасно да овладее един проблем, върху който работим от известно време. Затова голямото ми БРАВО е точно за това! По отношение на играта има много важни неща, върху които трябва да наблегнем и да усъвършенстваме. Боряна не е в най-добрата си състезателна форма, но се доближава до нея по възможно най-добрия начин. Все още е далече от "тавана си", но той е твърде висок, за да бъдем недоволни на този етап.

Боряна Калейн продължава с прекрасното си представяне в Ташкент

Боряна Калейн продължава с прекрасното си представяне в Ташкент

Спечели сребърен медал във финала на топка

Най-важното за нея в този момент е да подобрява работата си в залата, защото има накъде и да се изолира задължително от заслужената фенска радост. Най-нормалното е след тези спечелени медали и нарастващата ни класа и сила феновете ни да са щастливи и пристрастни. Благодарност и уважение за подкрепата, но всяко състезание започва от нулата и времето за щастие е малко. Радващото е, че Боряна носи харизмата, обаянието и силата на състезател с огромни възможности и навсякъде където се появи става любимка! И на съдии, и на публика! Успя да се справиш на два пъти! Браво! Просто по-лесно е да не допускаш да ти се налага. Много си силна! Не спирай да си недоволна от себе си! Другото е капан!", каза още Раева.

"Невяна спечели сребърен медал на бухалки. Всъщност, това беше съчетанието, което изигра най-добре, с най-голямо спокойствие и увереност. В началото на тази година казах, че и трите ни състезателки, ако изиграят композициите си с абсолютно всичко (това включва не само да си хванеш уреда, ами да направиш минимум четири пируета, на всичкото отгоре да ти е опънато коляното и разни твърде много неща още, които са невидими за зрителите, но твърде видими за съдии и треньори) ще взимат не само медали, но и златен медал! Е, още не съм го видяла от никой, но има време да го видя на световното първенство в Баку!", заяви Раева.

Ансамбълът на България за девойки зае четвърто място на турнира в Баку

Ансамбълът на България за девойки зае четвърто място на турнира в Баку

Тимът ни е в състав Моника Заркова, Маргарита Василева, Александра Кьосева, Жанина Георгиева, Карина Димитрова, Анелия Желязкова

"Невяна не е щастлива от представянето си и в София, и в Ташкент. И с право. Тя е в най-добра форма, с много силни композиции и с големи шансове за медали. Доказа го на бухалки, въпреки, че максимумът и е друг. Днес обаче, тя беше много по-спокойна и игра значително по-добре. Пак повтарям: не това е нейният максимум, но това беше важно за нея, да събере правилно мислите в главата си, да се мобилизира и да повярва, че може. Този медал беше много важен за нея, за съдиите, за феновете... за всички!

Защото единственият начин да докажеш силата и класата си е да се пребориш със себе си! Друг път няма! И днес Неви успя! Защото не само спечели медал, но ми написа след състезанието нещо, което доказва, че тя ще справи! Твърде много можеш, твърде много опит имаш, твърде много подкрепа имаш отвсякъде и от всички! Разбира се, че ще успееш да постигнеш желаното! Толкова за това състезание! Идва следващото. Чака ни работа! Това е пътят!", завърши президентът на БФХГ.

Невяна Владинова с първи медал от Световната купа в Узбекистан

Невяна Владинова с първи медал от Световната купа в Узбекистан

Спечели среброто на бухалки