Шефът на "Ред Бул" Кристиан Хорнер се опасява, че битката за титлата във Формула 1 през 2022 година може да бъде "решена в съдилищата" заради глобалната инфлация и ограничението на бюджета за сезона.

10-е отбора имат годишен максимален бюджет от 119 милиона евро (145.8 милиона долара) за сезонa, но на фона на нарастващите разходи по целия свят, някои настояват за увеличение, включително "Ред Бул", "Ферари" и "Мерцедес". Други, като "Астън Мартин", не са съгласни, което води до трудна ситуация за длъжностните лица от Формула 1 относно това какъв подход да предприемат, но Хорнер продължи да настоява за увеличение на бюджета, предупреждавайки, че битката за титлата може да бъде решена в съда.

"Начинът, по който проектирате болида си е във вашия контрол. Това е нещо, което вие, заедно с вашия екип дизайнери, създавате. Вие контролирате собствената си съдба", каза той пред "Скай Спортс".

"Това, което виждаме в света в момента, е друго. Ние не контролираме инфлационните разходи, които засягат домакинствата по света. Във Великобритания виждаме прогнозна инфлация от 11 процента. Това е пряк ефект върху персонала, върху материалите, върху електричеството, върху стоките, върху доставките на части. Мисля, че наистина е форсмажорна ситуация, с която ФИА трябва да се справи", добави Хорнер.

"Вероятно около 50 процента от отборите ще нарушат лимита в края на годината, ако това продължи вероятно дори повече. Не искаме шампионат, който се решава в съдилища или в Париж пред ФИА. Имаме шест месеца в годината, за да се справим с това, трябва да действаме сега", коментира той.

Хорнер също така предупреди, че задълбочаването на проблема може да доведе до загуба на стотици работни места във Формула 1, като същевременно може да доведе до премахване на ограничението на бюджета в бъдеще.

"Ред Бул" в момента води и в двете класирания. Макс Верстапен изпреварва съотборника си Серхио Перес с 46 точки при пилотите, докато "Ред Бул" има преднина от 76 точки пред "Ферари" в шампионата на конструкторите, сочи БТА.