Двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг спечелиха 32 от последните 38 старта. Те не само побеждават конкуренцията, те я унищожават. А с това - и интереса към състезанието.

Хегемонията на Мерцедес накара именно Волф да се замисли, и сега той призна, че в отбора оставят съперничеството между Хамилтън и Розберг да се разгори, напълно умишлено. За да има интрига.

Дилема не липсва: дали спортът може да разчита само на тази драма, а да има интрига, или Волф трябва да пази мира в отбора?

"Доминацията ни е лошо нещо за Формула 1", казва 43-годишният австриец. "Така е. Прави състезанията скучни. Става много предвидимо. Спортът има нужда от различни победители. Има нужда и аутсайдерите да печелят. Вече видяхме какво стана с Ред Бул, бяха страхотна марка, но след четири поредни световни титли, хората вече не ги харесваха."

"Хората не обичат да гледат само успехи. Сякаш повече ни радва да гледаме нещастието на другите. Това е грешно. Когато се радваш на чуждото нещастие, сам ще станеш нещастен. Като бумеранг. Така че ми се иска да продължим да доминираме, но трябва да измислим как. Може би трябва да пуснем напълно Хамилтън и Розберг на свобода, да имат отделни стратегии, отделни болиди, може би това е решението," продължи Волф.

"Тази година направихме нещо такова. Оставихме ги да се борят на пистата, и догодина може да стигне нови измерения. Искам да ги удържам. Не искам да се боричкат вътре. Искам те да се конкурират, но не и хората около тях. На теория е лесно, но определено има дилема," призна босът.

"Те са примери за подражание. Ако предизвикваш скандали, това ще се отрази на всички. Хората ще те копират. Искам настроението в отбора да е позитивно. Това е посланието към всички," добави Волф.

"Може би на Формула 1 липсва един такъв скандал, вулканично изригване между тях двамата. Може би Формулата да, но не и ние като отбор," заяви шефът на Мерцедес. "Попитах и Ален Прост миналата година, кога нещата между него и Айртон Сена излязоха от контрол. Той сподели, че е станало, когато в отбора нещата са започнали да се крият, и това е предизвикало несигурност и в двамата. Затова аз искам всичко да е чисто и открито."

"Ако искаш да си шампион, не може да имаш милост, или да си кученце. Не искаме да тренираме кученца. Искаме в болидите ни да има кучета-пазачи. Отношенията ни на закрити врати си остават между нас. Трудно е, момчетата ни трябва едновременно да приемат отборния дух, но и да прецакат другия, за да спечелят."