Люис Хамилтън призова световния шампион Макс Ферстапен и останалите критици да спрат да се оплакват, след като нидерландският пилот на Ред Бул определи състезанието на Формула 1 в Лас Вегас като "99% шоу и 1% спортно събитие".

Надпреварата в щата Невада се завръща в календара на Формула 1 за първи път от 41 години насам и американските собственици от "Либърти Медия" платиха за това близо 500 милиона долара. Състезателната седмица започна с грандиозна церемония в сряда вечер, чийто мащаб почти отговаряше на Супер Боул в американския футбол.

На церемонията пяха звезди като Джон Леджънд и Кайли Миноуг, а пилотите бяха представени пред публиката. Минути след зарята обаче Ферстапен, който спечели третата си световна титла миналия месец, бързо охлади страстите.

"Това е 99% шоу и 1% спортно събитие", заяви 26-годишният пилот на Ред Бул.

"Накараха ме да стоя там и да изглеждам като клоун. Формула 1 обаче продължава да си печели парите, независимо дали на мен ми харесва как. Казвам си мнението и по положителни въпроси, и по негативни. Просто съм такъв човек. Някои хора просто обичат шоуто повече (от спорта). Харесва ми във Вегас, но не точно за състезание".

Хамилтън отговори: "Чувам, че доста хора се оплакват от посоката, по която са поели Стефано Доменикали (изпълнителен директор на Ф1) и 'Либърти Медия'. Според мен обаче те вършат много добра работа. Това е бизнес и САЩ е страна, към която трябва да се гледа по-сериозно. Едно състезание не беше достатъчно и сега имаме трето, а то е в един от най-уникалните градове, които Америка има".

"Да, със сигурност тук се гледа към шоуто и никога няма да бъде като в Силвърстоун, но може би някой ден хората в тази общност ще обикнат и спорта. Може би пистата ще бъде добра, а може би не. На симулатора е горе-долу. Със сигурност обаче не искам да критикувам, преди да карам на нея".

Състезанието в Лас Вегас ще започне в 22:00 местно време в събота (08:00 часа българско време в неделя). Трасето има 17 завоя и е с дължина 6.2 километра, преминавайки по Las Vegas Boulevard и в близост до хотелите Caesars Palace, the Venetian и Bellagio. Ферстапен не му е фен.

"Всичко зависи от това колко сцепление ще има. На мен не ми изглежда да е много", каза той, цитиран от ДПА.

Хамилтън отново бе по-умерен: "От гледна точка на състезателите, ние искаме да радваме зрителите. Ако тук се случи нещо като в Баку, където има много изпреварвания, то това ще бъде фантастично. Никой не иска да гледа как един автомобил изчезва напред".

"Всеки мой познат от Холивуд ще дойде през уикенда. Ще се получи спектакъл дори и за тези, които няма да пътуват до Вегас".

Хамилтън: Много болиди не отговаряли на изискванията

Хамилтън: Много болиди не отговаряли на изискванията

"Но те не бяха санкционирани"