Полша и Украйна ще организират финалната фаза на Европейкото първенство по футбол през 2012 година. Това реши Изпълкомът на УЕФА на заседанието си в Кардиф.

21-членния Изпълком на УЕФА даде изненадващо предпочитанията си за съвместната кандидатура на Полша и Украйна пред тези на Италия и общата на Унгария и Хърватия.

Новият президент на УЕФА Мишел Платини обяви решението, като преди това призова всички да подкрепят футболната легенда Диего Марадона.

Още преди избора Платини неколкократно афишира, че трябва да бъдат стимулирани повече страните от Източна Европа, и че една от първите крачки за това е да им се даде шанс да организират финали на Европейско първенство.

При презентацията на кандидатурата си от Полша и Украйна обещаха, ако получат домакинството да инвестират сериозни средства в изграждането на нови стадиони и подобряването на инфраструктурата.

Мачовете от финалната фаза на Евро 2012 ще се проведат в осем града, като в Полша това ще са Гданск, Вроцлав, Варшава и Познан, а в Украйна ще са Киев, Донецк, Лвов и Днепропетровск.

Най-вероятно финалът на първенството ще е на Олимпийския стадион в Киев.

"Горд съм от това, което се случи. За нас това бе успешен край на един изключително дълъг тригодишен маратон, в който подготвяхме кандидатурата си. Най-важното бе да успеем да се убедим, че можем да организираме заедно такъв форум. Надявам се да оправдаем този фантастичен шанс, който ни предостави Изпълкома на УЕФА и европейския футбол. Това е изключителен шанс и огромно предизвикателство пред двете страни, с което се надявам да се справим. Ще докажем, че изборът е бил правилен. Благодаря на тези, които ни подкрепиха с гласа си. Това доверие ни задължава", заяви президента на украинския футболен съюз и член на Изпълкома на УЕФА Григорий Суркис.

"Това бе най-интересния избор в историята на Европейските първенства. Искам да поканя всички на шампионата. 85 милиона души в двете страни чакаха този момент. Ще докажем, че заслужаваме доверието, което ни бе гласувано. Ще изпълним всички ангажименти, които поехме пред УЕФА и европейския футбол.

Приятелството между Полша и Украйна има дълга история и традиции. Домакинството на този турнир е много важен крайъгален камък за отношенията между двете страни", коментира президентът на полската футболна федерация Михал Лискевич.