Изпадането на може би най-популярния аржентински отбор Ривър Плейт, шокира многобройните му фенове и доведе до безредици в столицата Буенос Айрес. Това изпадане изглеждаше невъзможно, предвид популярността на клуба и регламента в аржентинското първенство.

През далечната 1957г. аржентинската футболна асоциация решава да се съставя класиране за последните три години, което да определя кой отбор ще изпадне. Спечелените точки се делят на изиграните срещи и се получава коефициент, по който се класират отборите. Целта е ясна, да не изпадне някой от грандовете. При тази система един слаб сезон се компенсира от два по-силни. До тази година системата работеше, но този път нещата се обърнаха.

През първата половина на сезон 2008-2009 - Апертура 2008, Ривър Плейт зае последното място. На този етап не се беше случило нищо фатално, защото предишните сезони на Милионерите бяха много добри. Последва 8-мо място в Класура 2009, 14-то в Апертура 2009, 13-то в Класура 2009. Сумарните точки от тези четири турнира бяха предпоставка дори за директно изпадане. С 4-то място в Апертура 2010, Ривър вече можеше да се бори за място в Копа Судамерикана. Наистина след Класура 2011 беше извоювано необходимото място, но отборът няма да може да вземе участие в този турнир.

Според регламента отбори, заели места сред изпадащите или сред местата за плейаут, нямат право да участват в Южноамериканските купи. Преди последния кръг Ривър Плейт вече не зависеше от себе си. Главен конкурент за избягване място в плейаута беше новака, Олимпо Баия Бланка. За съжаление на торсидата на Ривър, Олимпо се представяше прекрасно. В един момент дори имаше шансове за титлата. В последният кръг Ривър загуби драматично домакинството си срещу Ланус, а Олимпо победи като гост изпадналия тим на Килмес. Така класирането за трите сезона доби следния вид:

Отбор                Коеф.  точки/срещи
15.Тигре            1.263  144/114
15.Олимпо         1.263  48/38
17.Ривър Плейт 1.237  141/114
18.Химнасия      1.096  125/114
18.Хуракан        1.096  125/114
20.Килмес          1.026  39/38

Ако Ривър Плейт беше победил Ланус, щеше да играе троен бараж с Тигре и Олимпо, за избягване на баражите за изпадане.

Но голямата драма тепърва предстоеше. Ривър Плейт е базиран в предградието на Буенос Айрес, Белграно. Това предградие е кръстено на един от бащите на Аржентинската нация Мануел Белграно, който е създателя на аржентинския флаг. В Аржентина имат навика да кръщават какво ли не на своите национални герои. На Мануел Белграно беше кръстен крайцера потопен от англичаните по време на Фолклендската (Малвинската) война. Като пръст на съдбата Милионерите трябваше да се изправят срещу клуб от втория по големина аржентински град, Кордоба. И този тим се нарича - Белграно. Това  е клуб с традиции. Един от трите най-популярни отбора от Кордоба. Но футболът в Аржентина е съсредоточен почти изцяло в Голям Буенос Айрес. Там най-големите са Бока Хуниорс и Ривър Плейт.

Регламента и този път облагодетелстваше големите отбори. Равенството в общия резултат е в полза на отбора от по-горната дивизия. Ривър загуби първия двубой с 0:2 и трябваше да победи с 2 гола разлика, за да оцелее. С гол на Павоне в петата минута домакините направиха първата крачка. Но втория гол дълго време не влизаше и за нещастие Белграно изравни след 61 минути игра. Невъзможното започна да се превръща в реалност и паниката се настани по трибуните и на игрището. В края привържениците прекъснаха двубоя в последен опит да избегнат краха. Независимо, че допълнителното време не беше доиграно, съдията даде край на мача и Ривър се озова в Сегунда Дивисион.

Аржентинските отбори получават огромна подкрепа от своите фенове. Няма съмнение, че привържениците на Милионерите ще обикалят страната при гостуванията. Аржентинската Сегунда Дивисион не е като първия ешелон, почти изцяло съсредоточен в Големия Буенос Айрес. Провинциалните градове ще изпитат "удоволствието" от гостуванията на Ривър  и ще желаят бързото завръщане на родния клуб на Алфредо ди Стефано и Омар Сивори в елита.