Националният отбор на Холандия е на път да стане още по-силен. Имайки предвид не особено здравата си защита, шефовете на местния футбол от миналата година работят по операция „Дъглас".

Става въпрос за бразилския бранител на Твенте и съотборник на Ники Михайлов, който носи това име. Върлинестият латиноамериканец от два сезона насам е сочен за най-добрият на своя пост в Ередивизи. Въпреки големия интерес към него, от Твенте така и не го продават, което явно си има своето обяснение.

Следващия месец той ще получи холандския паспорт и ще може да играе за страната. Според разпоредбите на ФИФА обаче, натурализиран чужденец може да играе за друг национален тим, само ако през последните 5 години е живял в съответната страна.

Дъглас има само 4 сезона за Твенте, но от местния футболен съюз са измислили как да заобиколят това правило. Те ще излязат с довода, че Дъглас е примерен гражданин и има холандска партньорка и дете. Така той вероятно ще може да играе за „оранжевите" още на Евро 2012.

В момента титуляри в центъра на холандската защита са Йорис Матайсен и Джони Хейтинга. Те обаче едва ли могат да бъдат определени като суперзащитници, поради което от холандския футболен съюз са измислили хитроумния план с Дъглас.

Последният пък отклонява на няколко пъти покани от бразилския национален тим, само и само да вземе европоейски паспорт и да рита за Холандия.