Причината за периодичните травми на Майкъл Оуен в активните му състезателни години във футбола се корени още в началото на професионалния му път.

През 1997 година той участва на Световното първенство за младежи в Малайзия. Там блесва с 3 гола, но липсата на почивка след това преди предстоящия сезон, му се е отразила в дългосрочен план, смята специалистът.

В предговора на книгата на Майкъл Оуен, сър Алекс пише следното:

"Винаги съм смятал, че в кариерата на един играч има повратни моменти - дебютът им за първия състав, първият им гол или сватбата им, защото това са крайъгълни камъни. Според мен, проследявайки кариерата на Майкъл, един от тези съдбоносни мигове бе през 1997 година, когато игра за младежкия отбор на Англия.

Майкъл Оуен: Преминаването ми в Нюкасъл беше крачка назад в моята кариера

Оуен: Преминаването ми в Нюкасъл беше крачка назад в моята кариера

"Бях обиждан от феновете"

В състава имаше две от нашите момчета - Джон Къртис и Рони Уоуърк. Бяха преуморени и решихме да им дадем един месец почивка, за да се възстановят физически. Но не и Майкъл. Той се впусна директно в първия състав.

Години по-късно разговарях с Жерар Улие и той се съгласи с мен, че Майкъл не е имал време да се развие технически и физически. Не мога да твърдя категорично, че това беше основната причина за проблемите му с подколенните сухожилия", пише легендата на Манчестър Юнайтед.