Финансовият министър на Франция Бруно Ле Майър заяви, че Париж ще надвие Франкфурт, за да стане основен финансов център на ЕС, след като Великобритания напусне Европейския съюз, пише Bloomberg.

"Ние ще вземем трудни решения, ще намалим френските данъци, ще направим страната ни по-привлекателна", коментира в телевизионно интервю френският министър. "Ще спечелим състезанието", допълни той.

Откакто Великобритания гласува през миналата година да напусне ЕС, Франция мери сили с Германия и Ирландия, за да привлече част от финансовата индустрия, която планира да се премести извън Лондон.

Но строгите правила за наемане на работници и високите данъци са омаловажили френските усилия. А в резултат на това Франкфурт вече спечели около два пъти повече ангажименти около преместването на големи банки.

Париж се надява да привлече 20 000 работни места от Великобритания, тъй като фирмите търсят места от ЕС, за да осигурят непрекъснат достъп до пазара на блока. Франция също така иска да превърне Париж в център на финансовите институции и твърди, че може да предложи стабилност и приемственост за компаниите.

Френската столица обаче е на 29-о място в класацията на индекса на Глобалните финансови центрове, съставен от Z / Yen Group Ltd., точно над Казабланка и зад Мюнхен. Лондон оглавява списъка, следван от Ню Йорк и Сингапур.