Фаворитите за спечелване на Купата на България по футбол ще излязат от двойките "Ботев" - "Черно море" и "Лудогорец" - ЦСКА. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който участва в тегленето на жребия. Другите две двойки от четвъртфиналите са Етър - "Локомотив" (Пловдив) и "Струмска слава" (Радомир) - "Септември" (София). Победителите в тази фаза ще се определят в един двубой, а домакини са посочените на първо място отбори. При равенство в редовното време се играят две продължения по 15 минути, а при ново равенство се пристъпва към изпълнение на дузпи.

"Получи се интересен жребий. Има два големи сблъсъка между равностойни отбори. Единият е "Лудогорец" - ЦСКА, а вторият "Ботев" - "Черно море". Мачовете между "Ботев" и "Черно море" винаги са криели особен заряд, защото са между два равностойни тима, с лек превес на единия или другия, в зависимост от моментното състояние през годината. Получава се добър футбол. Те са носители на Купата на България през последните години, така че може би единият от фаворитите за спечелване на трофея ще излезе именно от тази двойка. Другият фаворит естествено е от двойката "Лудогорец" - ЦСКА", каза Кралев.

Двубоите от четвъртфиналите ще се играят през първата седмица на април 2019 г.

Снимка 387992

Източник: ММС

"Има много, много време до април, когато първенството вече ще бъде в плейофна фаза. Много е важно как ще протече подготовката на отборите, защото често се случва състоянието през пролетта да е различно от това през есента, така че сега трудно може да се направят прогнози. Двубоите за шампионата между отборите в двете двойки-фаворити бяха много оспорвани. Мисля, че за радост на феновете всички мачове ще бъдат равностойни", допълни министърът.

По време на жребия Красен Кралев изтегли "Черно море" за съперник на "Ботев" като гост.

""Ботев" e домакин и много малко отбори биха си пожелали да ходят на гости на "Ботев" в Пловдив. Но това е магията на Купата. Никой не знае какъв жребий ще се падне и как ще се получи кръстосването между отборите. Виждаме, че двата най-големи фаворита за Купата трябва да се срещнат още на четвърт-финалите", каза Кралев.

През този уикенд предстои повторение на мача от турнира за Купата "Черно море" - "Левски", но за първенство. В тази връзка министър Кралев отговори на журналистически въпрос за напрежението, което се породи след първия двубой.

"Полемики за съдийството имаше и за предишните мачове между "Черно море" и "Левски", но в другата посока. Не бива да се спекулира с тази тема. Съдиите грешат, но аз не вярвам да е било тенденциозно, нито в полза на "Левски" за предните мачове, нито в полза на "Черно море" за последния. Грешки се допускат, но се надявам този път да няма такива. Има много мачове, които протичат безпроблемно, въпреки че в тях има голям заряд, битка, спорни положения. Надявам се предстоящият да е един от тях. Не бих се ангажирал с твърдения, че в срещите между двата отбора през последните 5-6 месеца е имало тенденция в съдийството", допълни министърът.

Красен Кралев отговори и на журналистически въпрос за публичните нападки между ръководителите на водещите ни клубове.

"От повече от 20 години съм близо до футбола и такива винаги е имало. Това не е новина. Хубаво е обаче да внимават какво говорят, защото да хвърляш така в пространството някакви тези и обвинения, които не са доказани, прилича по-скоро на запалянковщина, отколкото на професионализъм. А тези хора все пак са собственици на клубове, президенти, изпълнителни директори и това нещо влияе. Влияе на съдиите, на журналистите, на феновете. Едно е да отиваш на мач предубеден, че еди-кой си съдия имал някаква обремененост и история в мачовете с някой от отборите, друго е да знаеш, че дори да бъркат съдиите, няма тенденция", заяви Кралев.

Спортният министър подчерта, че грешки се случват и в Шампионската лига, на Европейски и Световни първенства.

"Там никой не говори за тенденция, а тук сами си го правим, сами хората във футбола започват да говорят за тенденции, да обвиняват съдиите, които се притесняват и бъркат. Да, отсъжданията на реферите не са на висота тази година, но грешки се допускат и в другите големи първенства", каза Кралев.

Министърът заяви, че с него не са водени разговори относно твърденията на Председателя на Съдийската комисия на БФС Йордан Сталев, че от началото на сезона четирима съдии са подали сигнал за заплахи от хора, свързани с определени клубове. Той обаче подчерта, че е готов да съдейства при защита правата на реферите.

Лудогорец - ЦСКА на 1/4-финалите за Купата на България!
на живо

Лудогорец - ЦСКА на 1/4-финалите за Купата на България!

Вижте кои са всички съперници на този етап от надпреварата!