ЦСКА ще бъде поставен и в третия квалификационен кръг на Лига Европа това лято. Червените стартират в урната на поставените във втория квалификационен кръг на 17 юли (реваншите са на 24 юли). Ако преодолеят съперниците си в първия кръг, там е още Литекс, докато Бо­тев Пд е сред непоставените.

ЦСКА тръгва с коефициент 9,125 този сезон, Литекс е със 7,625, а Ботев - 4,125. Преди година, когато ЦСКА не участва, коефициентът му бе 8,450. Сега е no-висок, защо­то от последните 5 години отпадна сезон 2008/09, в кой­то червените не играха в Евро­па, т.е. на мястото на нацио­налния коефициент 0,450 за он­зи сезон се добавя 1,1250 за 2013/14 благодарение най-вече на похода на Лудогорец.

Във втория квалификационен кръг червени­те могат да очакват лесен съ­перник. Най-хлъзгави са шотла­ндските Абърдийн и Сейнт Джонстън, коварни са още но­сителят на купата на Полша Завиша и на Словакия Кошице, но напълно преодолими. Ден преди жребия 80-те отбора в тази фаза се разделят на 8 гру­пи по 10 тима. На практика „червените” са сред поставените и в третия квалификационен кръг. Само чудо може да попречи това да се случи, а по-конкретно трябва да станат следните пет неща едновременно:

1. Дебрецен да не стане шампион; 2. Легия да не стане шампион; 3. Висла се класира за ЛЕ и вземе лиценз; 4. Теплице се класира за ЛЕ; 5. Розенборг елиминира съперника си в пър­вия кръг.

Всичко това гра­ничи с фантастиката, тъй ка­то: кръг преди края Дебрецен в момента води в класирането, като има равни точки с Гьор, но и мач повече; Легия има 8 точки аванс на върха в Полша пред Лех, а до края има 3 кръга. Останалите три не­ща са по-вероятни поне засега на хартия.

В тази фаза ЦСКА също може да очаква приятен съперник от сорта на австрийските Грьодих (абсолютен дебютант) и втородивизионния Санкт Пьолтен, литовския Екранас, исла­ндския Хафнарфьордур, грузинс­кия Зестафони. Със сигурност червените няма да са поставе­ни, ако достигнат до плейофи­те на ЛЕ.

Най-трудно ще е за Ботев Пд, който заедно с Литекс тръгва от I кв. кръг (мачовете са на 3/10 юли), като там и двата са поставени. В следва­щата фаза обаче канарчетата не са сред фаворитите, а съ­перници могат да им бъдат Ро­зенборг, Зулте Варегем, Краснодар, Партизан, Апоел ТА, Елфсборг, Гронинген.

ЦСКА ще играе евромачовете си на Националния стади­он „Васил Левски". Литекс мо­же да домакинства в Ловеч във всички квалифи­кационни кръгове, а Ботев ще приеме съперни­ците си отново в Бургас.

Любопитна ситуация може да се получи ед­ва в груповата фаза, ако там попаднат дори два родни тима. Тъй като „Васил Левски" единствен може да посрещне двубои от такъв ма­щаб, при това с доста условности, ще се нало­жи домакинствата примерно на ЦСКА и Ли­текс да не съвпадат. А ако и Лудогорец се присъедини към този турнир, както стана ми­налата година...