ЦСКА беше много слаб във втори пореден мач срещу Левски и загуби заслужено с 0:2. Необяснимо е поведението на "червените" футболисти - както по време на финала за Купата на България, така и в последното Вечно дерби. То бива безхаберие и скованост, ама чак толкова не бива. Играчите бяха надъхани преди срещата от Христо Стоичков и Димитър Пенев, от собствениците Гриша и Данаил Ганчеви. Но и това не помогна. Феновете са огорчени, с право. Някои от тях, организираните такива, отново поискаха Ганчеви да си ходят. Но отново не дават никаква алтернатива. Продължавам да твърдя, че няма кой да финансира ЦСКА, ако не са тези бизнесмени. И съм убеден, че Гриша Ганчев не е спал и след този мач с Левски. От яд. Подобно на много фенове на отбора...

Недоволните от Ганчев твърдят, че феновете, които са зад него, едва ли не са съгласни в клуба да се провежда така наречената "славизация". Което следва да се разбира, че са доволни на някоя друга купа, която се печели от ЦСКА и това е. И пак се използват познатите клишета - как ЦСКА винаги трябва да е №1, винаги шампион, винаги на върха. Успехите в Европа през последните години пък не били кой знае какво. Да, ако сравняваме с трите полуфинала, не са. Ама за ЦСКА времената отдавна са други - и у нас, и в Европа.

Снимка 588037

Източник: startphoto.bg

Някои фенове явно продължават да живеят в 70-те и 80-те години на XX век, когато ЦСКА е мачкал наред в България и зад граница. Но какво толкова постигнаха "армейците" от 90-те насам? И по-специално в последния четвърт век. Защото 25 години са много сериозен период и за живота на човек, и за футболен клуб.

Постигна... 3 титли! Това е! Спечелени през 2003-а, 2005-а и 2008-а година. Към тях 5 Купи на България (2 при Гриша Ганчев) и 3 Суперкупи. Това постигна ЦСКА за 25 години - 11 трофея. За периода Левски е с 16, а Лудогорец има 18. Така че, ако говорим за някаква "славизация" на "Армията", тя е от четвърт век насам, не от днес или вчера, не през последните 6-7 години.

Не казвам, че трябва целите на ЦСКА да са ниски, точно обратното. Но този отбор не е онзи, който диктуваше футболната мода у нас и в Европа през 70-те и 80-те години на миналия век. А липсата на трофеи, на много трофеи, не е само при управлението на Ганчев. Който със сигурност иска да вижда ЦСКА на върха, но по честен и спортен път.

Какво не спази той след онова интервю, в което отговори на въпроси на фенове? В клуба тръгнаха по нов път на управление. Обръща се сериозно внимание на привържениците. Организацията е на ниво, скоро ще има и фен магазин, нов сайт... Привличат се млади български футболисти. Дават се сериозни суми за нови от чужбина, не се взимат само свободни агенти. Любимецът на феновете Саша Илич е оставен да работи, дава му се време. Но и той трябва да поеме своята отговорност. Най-вече за безличното лице на ЦСКА срещу Левски. Футболистите също. Защото са качествени и не може да се разхождат така по терена, още повече във Вечното дерби.

Снимка 588043

Източник: startphoto.bg

ЦСКА се скъса да печели титли и купи преди Ганчев. Да, ама не! ЦСКА беше много близо до титлата през сезон 2018/2019, когато събра 78 точки и остана на едва една от Лудогорец. След 2 купи и 2 поредни участия в групи от европейски турнири, и титлата ще дойде. Но трябва всички в ЦСКА отново да се обединят, да бъдат едно цяло. Иначе ще е много трудно. Ако пък разривът между организираните фенове и Гриша Ганчев е необратим, последните да излязат и да кажат имат ли вариант за нов собственик. И, ако имат, кой е той, какъв бюджет на сезон гарантира и как ще управлява клуба. Пък да видим ще спечели ли ЦСКА повече от 3 титли за... 25 години.

Кадрови проблеми за Саша Илич при подновяването на шампионата

Кадрови проблеми за Саша Илич при подновяването на шампионата

"Червените" на практика останаха без десен бек за домакинството на Пирин