И без Каранга може. Тази реплика ехтеше из "червените" форуми в средата на лятото. Дъждовете дойдоха, дербитата също. Фернандо Каранга често наказваше Левски и Лудогорец... особено, когато валеше. Навярно никой не е забравил победния му гол в края на "водното дерби" през март.

Ситуацията вече не е такава. ЦСКА не отбеляза в двата директни сблъсъка в челото. Загуби ги с по 0:1 - на 19 август от Левски и на 29 септември от Лудогорец.

Реплики като тази в началото на текста вече не се чуват.

"Армейците" вече се отърсват от раздялата с бразилския нападател. В "Борисовата градина" вече има някои нови герои, а все по-силно се разчита и на старите. Ядрото на отбора се запази за поредна година и шампионските амбиции са налице. Все по-ярко се виждат резултатите от работата на Нестор ел Маестро и неговия екип.

Би било голяма загуба за ЦСКА, ако пусне с лека ръка основните си фигури през зимата.

Нека разгледаме какво направиха 3 от звездите на "червените" от началото на сезона. Всеки сам ще прецени колко голям би бил ударът по амбициите за 32-ра титла, ако те бъдат продадени.

КИРИЛ ДЕСПОДОВ

За мнозина това е най-класният български млад футболист. Чудесно направената 5-минутна компилация, вградена над този абзац, онагледява уменията на Десподов. През тази есен той продължи да надгражда представянето си, от което зависи генерално облика на отбора. Крилото има 10 гола с екипите на ЦСКА и България във всички турнири. Компанията за футболни анализи и статистика ИНСТАТ го определи компютърно за "Футболист на месец август".

Снимка 386653

Източник: LAP.bg

От тогава изобщо не е "дърпал ръчната". Дори най-големите критици на Десподов се убедиха в класата му при втория гол във вратата на Витоша (3:0, 9 ноември). Има всички предпоставки да се развие в голям отбор на Запад.

ТИАГО РОДРИГЕС

Един от най-креативните халфове в родната Първа лига. С ясно очертан афинитет към атаката. Притежава страхотен удар, което го прави още по-опасен за противника. Не се свени да стреля от всякаква дистанция. Именно с шут от далечно разстояние порази вратата на Рига, впоследствие донесъл победата на "Армията" (1:0). С всяка изминала седмица Ел Маестро напипва най-комфортната позиция на португалеца. Къде той може да бъде възможно най-полезен за отбора.

Снимка 369301

Източник: Официален сайт на Рига ФК

Бившият състезател на Порто твърди, че се чувства отлично у нас. Качествата му са безспорни. Загубата на футболист, който умее така да разчита играта би била сериозен удар на "Армията". Неслучайно Тиаго Родригес е най-скъпият играч на ЦСКА, според популярният сайт "transfermarkt". Оценяван е на 3 милиона евро.

РУБЕН ПИНТО

Другият сърцат португалец, който вече 3-ти сезон играе в "Борисовата градина". Нагърбен главно с дефанзивни функции, Пинто е един от лидерите на отбора. През този сезон дори сложи тежката капитанска лента на ЦСКА. Това се случи за първи път при класическата победа с 3:0 над австрийския Адмира Вакер у дома. Изявен титуляр е. Вписа се отлично в стратегията на Ел Маестро с извеждащи подавания. Умее да разсича противниковите защити с клиничните си пасове.

Снимка 301895

Източник: LAP.bg

Заформи отлично дуо с Кристиян Малинов. Опасностите пред вратата на ЦСКА са кът, когато тази двойка оперира пред защитната.