Бившият треньор на ЦСКА - Александър Станков сподели мнението си за случващото се на "Армията". Специалистът говори и за евентуалното изхвърляне на Литекс от "А" група.

Г-н Станков, какво е мнението ви за събитията в българския футбол в последно време? Литекс е на път да бъде изхвърлен от елита...

- Казусът е много заплетен и е много лошо, че отборите в "А" група продължават да намаляват. И без това първенството ни не е кой знае какво, а ако останат 9 клуба, вече съвсем ще се обезсмисли. Нали целта на намаляването на отборите беше да има повече конкуренция? А стана тъкмо обратното - конкуренцията постепенно се убива. А ако решат да анулират мачовете на Литекс и съответно отнемат точки от актива на Левски, то тогава става излишно да се доиграва първенството. Направо могат да занесат титлата в Разград.

Много хора искат оставки в БФС в тази връзка...

- Имам свое мнение, но някои съображения ме спират да го изкажа. Не искам да взимам отношение.

Добре, а как виждате ситуацията в ЦСКА? Стана ясно, че дълговете, поне към този момент, са около 19 милиона...

- Честно казано, се притеснявам доста какво ще стане с ЦСКА. Времето работи против клуба. И колкото повече се протакат нещата, толкова по-зле. Притеснявам се, че ако скоро няма конкретно решение по дълговете и въобще за бъдещето на клуба, ЦСКА няма да вземе лиценз. Нали е така, ако процедурата по несъстоятелност не завърши до 30 юни... А аз не виждам как ще стане. Така че ЦСКА е изпаднал в патова ситуация и ако на отбора му се наложи още една година да е във "В" група, то това ще е напълно пагубно. Не бива да се допуска.

Беше обявено, че другата опция освен оздравяването е купуването на чужд лиценз...

- Да, но и по тази линия имам притеснения - дали Българският футболен съюз ще го допусне? Или ще се измисли начин да бъде спряно? Защото вече веднъж видяхме какво стана с новото дружество през лятото... Надявам се скоро да бъде намерен вариант за излизане от кризата. Иначе четох наскоро, че някакви американски инвеститори искали да влизат в ЦСКА. На мен това ми се струва като пълни глупости. Тези инвеститори ми напомнят на карикатурите, които ги водеше Томов в клуба. Нищо сериозно.

Има ли кой да плати поне 20 милиона лева дългове на ЦСКА?

- Доколкото чета, задълженията ще нараснат дори още повече и сигурно ще надхвърлят 25 милиона лева. Не си представям как някой бизнесмен ще ги изсипе тези пари, за да плати за простотиите на предишните собственици. Тези хора унищожиха клуба и се покриха. А трябва да им бъде търсена отговорност. Ясно е, че наказания за тях няма да последват. Но въпросът е принципен.