Днес София значи ЦСКА! Носителят на Купата на България и най-успешен роден клуб посреща Осиек в мач от Лигата на конференциите. Очакванията са хиляди фенове да превърнат столицата в "червено" море, да пеят, да подкрепят любимия си отбор така, както само те могат - с плам, вяра и безгранична обич. Защото тях ги води любовта, а не омразата. Защото "От огъня на чуждата омраза остана само пепелта. Нашата любов е вечна, винаги ще има ЦСКА!", скандират привържениците на "армейския" тим.

Колкото и да е бурно в клуба, каквото и да се е случило, новото начало беше дадено в Лиепая, когато и Господ погледна към ЦСКА, насочи ръцете на вярващия силно в Него Густаво Бусато и "червените" отстраниха латвийците с дузпи. Сега надеждите са насочени към второ отстраняване на Осиек и нов пробив в Европа. ЦСКА ще опита. ЦСКА няма какво да губи. Клубът се е доказал през годините като евробоец, на международната сцена се чувства най-добре. Срещу себе си "червените" имат добър, стойностен и богат съперник. Не е срамно да загубиш от такъв опонент, ако си се сборил здраво. Но никой не иска и да си помисля за подобен вариант. Очакванията са за нова вечер, като тези срещу БАТЕ, Базел, Рома... Вечери, които просто не искаш да свършат. Вечери, след които утрото е невероятно, сърцата още туптят в бесен ритъм, след които настръхваш. Вечери, които са запазена марка на ЦСКА.

Снимка 498768

Източник: EPA/БГНЕС

Изпълнителите, главните герои, това са футболистите. "Червените" ще имат на скамейката легендата Стойчо Младенов. Той е човек, който истински обича клуба и се бори за "армейската" кауза цял живот. Той е старшията, той знае най-добре какво да направи, за да стигне ЦСКА до така желания успех. Най-трудната му задача тези дни е била не само отборът да тръгне нагоре физически и тактически, но основно психически. Защото пътуването към Латвия беше едно от най-тягостните и минорни като настроение от много време насам. Така беше и по време на официалната тренировка преди мача, така беше дори при полета обратно към София. Дори и с класиране напред, дори и след снимката, която се появи от съблекалнята на ЦСКА.

Няма как случилото се след първия мач с Лиепая да не влияе негативно на играчите. Те са уплашени, осъзнават, че не играят играта, която приляга на марката ЦСКА. Но прескочиха задължителния тест, класираха се напред в турнира. Сега трябва да играят първо за клуба, за емблемата с трите златни звезди над голямата червена, след това за публиката, още за треньора, ръководството и самите себе си. Ясно е, че ще ги гледат под лупа основно в европейските двубои. Това е голямата сцена, която може да те изстреля напред във футбола. Примерите са пресни - трансферите на Али Соу, Юнус Санкаре, Валентин Антов, Тиаго... Нямаше как да не се стигне до тях, когато ЦСКА впечатли през сезон 2022/2021 в Лига Европа.

Снимка 481654

Източник: CSKA.bg

Обръщам се към футболистите. Момчета, горе главите! Усмихнете се и вярвайте в себе си! Щом сте в ЦСКА, значи имате нужните качества, но и нужния характер. Днес отново е време за мъже, а вие сте такива и сте го доказали. Стъпете на терена здраво, като истинска армия. Погледнете всеки един по трибуните и знайте, че той ви обича, вярва във вас и разчита на вас. И не само за феновете, които ще са на стадиона. ЦСКА е социален феномен, институция. Помислете за всеки един пред телевизора, за всеки ден "армеец" по целия свят. Някъде, в някое малко селце, там има едно дете. Сигурно е сложило календара на отбора над леглото си. Сигурно е погледнало първо него, когато се е събудило. Сигурно мислите му до 20:00 часа ще са насочени само към големия мач. Играйте за него, за това дете и за още десетки хиляди, за милиони фенове на ЦСКА. Разберете, отговорността, която носите е огромна. Но историята помни големите победи и големите сърца на терена. Бъдете такива, и заедно - един мощен "червен" юмрук. Напред, "армейци" - смело! За България и ЦСКА!

Там е славната история на ЦСКА, там феновете са си у дома!

Там е славната история на ЦСКА, там феновете са си у дома!

В Музея на спортната слава