Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА Георги Илиев коментира пред "Тема Спорт" допинг скандала с Георги Йомов. Майкъла заяви, че на "Армията" досега не е имало футболист, който толкова често се забърква в неприятности, след като само преди три месеца крилото присъства на открита стрелба от страна на баща му на бензиностанция край София. Илиев нарече национала част от "новата партида" родни футболисти, които търсят друго поле за изява, далеч от терена.

Г-н Илиев, какви могат да бъдат последиците ако се потвърди, че Георги Йомов е взимал допинг?

- Ако се потвърди, че Йомов наистина е взимал забранени вещества, това ще е голяма трагедия за имиджа на ЦСКА. Силно се надявам, че дори и да е вярно, с положителна проба ще е само той, а не и някой от останалите футболисти. Това ще значи, че е действал самосиндикално и клубът не е отговорен за случилото се. Но и само той да е виновен, това е страхотно петно върху имиджа на ЦСКА. Все пак нека да изчакаме момчето да даде своето становище пред УЕФА, после оттам да излязат с решение и тогава да съдим. В България много обичаме да плюем още преди да знаем истината.

Последните информации сочат , че откритото вещество в организма на крилото е тестостерон...

- Това вече би било много лошо. Тестостеронът е наистина сериозен допинг, за който органите следят много внимателно. Ако беше някой друг антибиотик можеше да се използва хипотезата, че някой доктор е виновен, но с този това обяснение няма да мине. Наистина най-лошото в цялата ситуация е, че той е състезател на ЦСКА. И вместо да се казва "Георги Йомов е с допинг", се казва "играч на ЦСКА е с допинг", "на "Българска армия" се приема допинг". Това е трагедията. Защото ръководителите на ЦСКА не са длъжни и няма как да следят всеки футболист какво прави в свободното си време. Те не са ментори или пъдари. Не са Гриша Ганчев, или Фичо, или Саша Илич виновни че Йомов е взимал нещо през главата на всички над него в клуба. Всеки трябва да си носи кръста. Никой професионален футболист, и то част от легендарен клуб, институция в българския спорт, не може да прави такива неща. Ако наистина се потвърди вината на Йомов, освен от УЕФА, той трябва да понесе много сериозно наказание и от ръководството на ЦСКА. Освен всичко друго това е и финансов удар по клуба. Той взима много сериозна заплата, за него беше платена трансферна сума и на Славия. Как ги оправдава? Клубът е ощетен по този начин, трябва да си търси неустойка за всички пропуснати ползи. Доколкото четох западни отбори се интересуваха от покупката този футболист, а сега може да изгори за 4 години...

Магнит ли е Йомов за скандали, след като участва във втори такъв в рамките на само няколко месеца?

- ЦСКА никога не е имал подобен футболист. В Левски преди години често се случваше да правят скандали, да ги хващат пияни, особено чужденците. Но сега Йомов само за няколко месеца произвежда втори шумен скандал. Има добри футболни качества това момче, но поведението му извън терена е в тежък ущърб както на самия него, така и на ЦСКА като институция. Но нека за изчакаме, може отново да измислят нещо и някой доктор да излезе виновен за всичко.

Показателни ли са за манталитета на младите български футболисти тези случаи? Във вечния съперник Левски също двама от талантливите родни играчи - Здравко Димитров и Димитър Костадинов имаха сериозни проблеми с дисциплината...

- Ами за съжаление е така. Виждате, че на двамата в Левски с комара Мъри не им прости и сега са в други, доста по-слаби отбори. Това е нова партида футболисти. Може би младите вече търсят друго ниво, друго поле за изява в главата. При нас единствената мисъл беше ЦСКА и да се съревноваваме и побеждаваме големи европейски отбори. Настоящите ни т.нар. "надежди" явно имат за цел да ходят по нощните заведения, да взимат наркотици, да взимат такива витамини, да "въртят" пари. Защото скандала, който беше преди няколко месеца на бензиностанцията, е за пари. Със сигурност не е бил на тема Левски и ЦСКА, както се опитаха да го изкарат. Някоя от страните е дължала пари на другата. Това е. Както беше и ситуацията с момчетата от Левски.

Ще се усети ли липсата на Йомов в спортно-технически план зя ЦСКА?

- Не особено. В последните месеци той не бе в много добра форма. А и ЦСКА разполага с качествен състав, има кой да го замести. Лошото е, че той бе един от малкото българи в титулярния състав. Сега твърд титуляр остава единствено Турицов. И това не е никак добре за ЦСКА и българския футбол, но за съжаление такива са реалностите.