Най-успешният български футболен треньор Димитър Пенев официално представи в Плевен автобиографичната си книга "Стратега". Събитието протече при огромен интерес.

Популярният автор бе посрещнат в общинската зала "Катя Попова" с мощни възгласи "ЦСКА", а кметът на града Георг Спартански го удостои за заслуги с "Почетен плакет на община Плевен".

"С излъчване и непосредственост вие правите хората щастливи", каза кметът в приветствие към изтъкнатия спортист, треньор и спортен деятел. "Вие сте единственият българин, който успя да направи цял един народ да се почувства щастлив", отбеляза Спартански.

Плевенският кмет подчерта заслугите на Пенев при откриване на млади български футболните таланти и формирането на националния отбор.

"Изкуство е да се накара всеки футболист със своите индивидуални качества да се изяви като колективен играч. Пенев е деликатен и няма да отговори защо българският футбол е на това дередже сега", каза кметът в отговор на зададен от публиката въпрос. Гостът получи и специален подарък от Спартански - бутилка ракия "Аристократ", защото е, както се изрази плевенският кмет "аристократ в живота".

Сред присъстващите на срещата бе част от спортната общественост на Плевен, легендата на плевенския футбол Пламен Гетов, легендата на плевенския баскетбол Цветан Антов, футболен клуб "Спартак" и още много хора - млади и стари.

Димитър Пенев разкри, че е убеден повече от всякога, че футболът е колективна игра и припомни, че има опит в нея от 6-7-годишен, когато започнал първи тренировки. Помня, че винаги съм бил готов за тренировки, а най-големи задължения изпитвах в националния отбор, призна той. Не пропусна да разкаже спомен за играта си с ЦСКА в Плевен със местния "Спартак", а един от акцентите на срещата бе спомен за мачовете ЦСКА-Левски с негово участие. Актьорът Веселин Плачков рецитира стихотворение на плевенския поет, драматург и писател Илко Иларионов, наречено "Чудото", посветено на "момчетата от Пеневата чета и американското лято". На въпрос дали някога ще се повтори "американското лято", Пенев бе лаконичен: "Трябва да се пита баба Ванга". После поясни, че не иска да дава съвети на днешни футболисти и специалисти, защото често думите му се преиначавали. После разказа спомен за актьора Стефан Данаилов по молба на публиката.

"Книгата обхваща в 263 страници от всички периоди от живота на Пенев като спортист и треньор. Няма теми табута, които да са избегнати", каза съавторът, журналистът Иво Тонков. Показани са 200 снимки, някои от които не са известни досега. Пенев раздаде в Плевен много автографи.