"Християн Петров се справи отлично, изключително доволен съм от начина, по който игра. За първи път под мое ръководство действаше отляво на защитата и ме направи щастлив". Това бяха едни от първите думи на треньора на ЦСКА Саша Илич след емоционалната победа с 1:0 над швейцарския гранд Базел. Похвалите на специалиста не бяха за изработилия гола Маурисио Гарсес, нито за непробиваемия Бусато или за спечелилите категорично битката в центъра Юга, Вион и Линдсет, нито за друг играч, направил много силен мач - капитана Матей, а за 20-годишния Християн Петров. Младежкият национал събра и много аплодисменти от трибуните и е задължително да се каже, че с представянето си срещу Базел заслужи напълно овациите. Именно неговите изяви бяха сред най-приятните изненади в четвъртък вечер.

Петров бе нагърбен с тежката задача да замени наказания Брадли де Нойер на непривичния за него пост ляв бек, като влезе в индивидуален спор с най-острия футболист на противника - канадеца Лиъм Милър. И се справи безупречно. По-паметливите читатели сигурно вече са намерили приликите между представянето на Християн в четвъртък и изявите на 19-годишния по това време Янко Вълканов при победата с 3:0 над Шахтьор Донецк в началото на този век. Контузия през първото полувреме на онзи мач получи десният бек Георги Антонов. Останал без опции, Аспарух Никодимов заложи на централния защитник Вълканов, който от своя страна се отблагодари за доверието и изигра най-силния си двубой с червената фланелка. И представянето му се помни и до днес - 21 години по-късно. Както ще останат в историята и изявите на Петров срещу Базел.

ЦСКА поздрави Паро за рождения му ден

ЦСКА поздрави Паро за рождения му ден

Никодимов днес става на 77 години

Футболистът с най-малко опит и най-ниска заплата сред 22-мата на терена обезличи един от най-скъпите и обещаващи таланти на Северна Америка - щурмовака Лиъм Милър. Християн дозира по перфектен начин включванията си в атака, като сам сподели след срещата, че негов приоритет е била стабилността в дефанзивен план. Парира навременно няколко бързи контраатаки на швейцарците, а нито веднъж не се притесни и при изнасянето на топката. Показа чудесна тактическа дисциплина, като по този начин компенсира липсата си на скорост спрямо Милър.

Най-добрата новина за Петров след мача с Базел е, че доверието, което получи, не е единичен фойерверк, а той постепенно се превръща във все по-основна фигура в червения състав. Не е пропуснал нито минута от първите 5 срещи в шампионата, където действа на титулярната си позиция като централен защитник. Малцина са очаквали Петров да е един от футболистите с най-много минути за ЦСКА в началото на сезона, но младежкият национал заслужи доверието с представянето си. Личи си и че постепенно натрупва самочувствие, което допълнително му помага да разгърне потенциала си.

20-годишният бранител си заслужи титулярно място и в Швейцария, а самият той начерта плана за двубоя на "Санкт Якоб Парк". "Отиваме там и побеждаваме, всичко ще е наред". За Петров наистина всичко изглежда наред от началото на сезона, а от него и съотборниците му зависи това да остане така и след четвъртък.

За краткото време на "Българска армия" и предишния си престой в Чукарички треньорът Саша Илич доказа, че обича и умее да работи с млади футболисти. И Християн Петров изглежда като играча, който първи ще се възползва от работата със сръбския специалист в ЦСКА. Засега му се получава и заслужено обира овациите. От него зависи дали ще продължи възходящото си развитие.

Дюкенс Назон прекара кратката си ваканция в Атина

Дюкенс Назон прекара кратката си ваканция в Атина

За това съобщи самият той в социалните мрежи