Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев наруши дългото си мълчание в медиите. Едно от последните му обширни интервюта беше пред ТОПСПОРТ. Днес той беше гост в предаването на БТВ "120 минути". Там говори за политика, бизнес и за ЦСКА. 

Ето какво каза бизнесменът:

"Животът върви нормално. "Червените" винаги са били в окопа. Така е от 30 години. В последните години са най-долу в окопа. Не знам на кой пречи този клуб. Има толкова голяма фенска маса. Това е социален феномен. Откакто сме в ЦСКА с Инджов и Стоичков, само давахме. В последните две години се равняват нещата. Спазваме строга финансова дисциплина. ЦСКА се издържа сам на 80-90 процента. Това е най-важното.

Държавата се превърна в територия, която се обитава от стадо макаци. Не е фантазия това нещо. Главният макак обладава цялото стадо, по пряк или косвен начин. Щом на народа му е било добре... В бизнеса стоим, чакаме и се отбраняваме. Чакаме да се случи нещо по-добро. На народа иска да му се случи нещо друго. Дано новото правителство даде свобода на бизнеса. Очаквам да се случат много хубави неща за държавата. Тези млади хора много ме кефят. Образовани са и като гледам, не са измамници. Крайно време младите хора да поемат държавата. Бизнесът има нужда от свобода и да не го рекетират.

Снимка 390629

Източник: БГНЕС

Обединени спортни клубове на ЦСКА. Ето заповед... Провеждат се търгове на всички зали, в които тренират спортовете на клуба. Има право всеки да се яви на търга - физическо, юридическо лице... Всеки да кандидатства за зала. Спортното училище на ЦСКА е държавно. Та, то отива да кара собствените си деца да тренират в зали, наети от други хора и клубове. Как става това? Пенчо печели и казва как от утре в тази зала ще си складира картофите. На една от залите родителите събраха пари да я ремонтират. След това дойде "Сердика спортни имоти", много хареса всичко и реши да ни увеличи наема. Защо държавата взима наеми? 115 милиона лева е капиталът на дружеството. Стадионът на ЦСКА е оценен на 23. Досега наемът наистина не е платен - два милиона и половина. В договора има, че парите от наема се инвестират в ремонта на стадиона. Има и данък, и такса смет, около 300 000 на година. Значи ЦСКА ползва 23 от тези 115. Къде отиват другите? Нашите хора казаха на министъра, че сме инвестирали 4 800 000. Парите, които дължим ще ги преведем, но да се реинвестират в подобрение на базите. А не някой да ги източи. Горкичкият министър, не си е прочел договора. Парите от наем отиват в "Сердика спортни имоти" и нищо не се връща във вложения в базите. Намерили са си нещичко и си копат. Да си копат, няма лошо. Държавата не е ангажирана с футболните клубове, поне да не ни пречи.

За новия стадион, инвеститорите ще дадат част от парите. Ама ние се мотахме две години да правят оценки, за министерството говоря. Техните съоръжения реално струват 17 милиона. В крайна сметка е 23 милиона. Дойде и кризата. Новият стадион ще струва около 45 милиона евро. Ще бъде с капацитет за 15 000 седящи. Правоъгълен, затворен на 80 процента. Имаме три инвеститора за стадиона - аз, Инджов, още един човек и фонд. Вместо за 23 милиона да го направим, замотахме се и сега ще го правим за 45. Това е последната ми кауза в моя нещастен животец, който съм имал до момента. Това ми е най-голямата кауза. Наясно скоро се уредим нещата с държавата и да го построим. Защо в 12 без 5 го прави служебният министър, този човечец? Той иска да раздаде всичките тези зали.

Със зелени, оранжеви, с всички сме се договорили. На никого не пречим. Нито едно дърво няма да отрежем на стадиона. Дани е наел, англичани, немци, които са направили над 100 стадиона. Ще отговаряме на реконструкцията на стадион "Българска армия". Оставям ти плана, разгледай си го. Всичко ще е върху територията. Даже съкращаваме, защото няма да има писта. Това е. Не искаме да ощетим държавата, а заедно да направим нещо добро.

Снимка 432852

Източник: LAP.bg

На Левски всичко им е позволено, те трябва да си кажат. Аз искам Левски да си направят даже по-хубав стадион, ако могат. Не искам да нямат стадион. Да си играем по стадионите с тях. Новия стадион на ЦСКА няма да си го нося в конюшнята. 2023-а година в края стадионът трябва да е готов.

Димитър Бербатов... В БФС са секта, не футболен съюз. Как да не подкрепим Бербатов? Друг е въпросът дали ще свърши работа. Изработиха ги на Конгреса. Предполагам, че те ще успеят. От ЦСКА, ако до една година не мога да строя неща, това ще ме откаже. Догодина приключвам с бизнеса. Намерил съм си хоби, имам кончета и куче. Напечелих се, дето има една дума. Нищо не ми липсва".