Емблематичният бивш футболист и директор на ЦСКА - Георги Илиев коментира пред ТОПСПОРТ отказа на Европейската футболна централа да включи "червените" в турнира Лига Европа.

Мястото на "армейците", което те заслужиха с втората си позиция в крайното класиране на миналия сезон от Първа лига, зае съставът на Дунав (Русе).

ЦСКА е аут от Лига Европа! Левски срещу черногорци, Ботев изтегли албанци, а Дунав - Иртиш на Херо!

ЦСКА е аут от Лига Европа! Левски срещу черногорци, Ботев изтегли албанци, а Дунав - Иртиш на Херо!

УЕФА с категорично решение за "червените"!

Преди известен период от време Майкъла неколкократно споделяше, че правилата на УЕФА няма да позволят на ЦСКА да играе в евротурнирите, докато те не спазят 3-годишното правило на централата.

Ето как реагира Илиев, след решението на УЕФА и тегления вчера жребий:

Г-н Илиев, коментарът Ви за изключването на ЦСКА от жребия в турнира Лига Европа?
- Очаквано от мен. А и не само от мен. Аз преди много, много време казах, че нямаме право да участваме в Европа, докато не минат необходимите години.

Сякаш не останахте разбран тогава. Част от феновете на тима прецениха, че имате нещо против ЦСКА.
- Така е. Имаше много добри мои приятели, които ми се разсърдиха, когато за първи път казах, че отборът няма да участва в турнирите. Аз просто констатирах фактите.

Снимка 227679

Източник: LAP.bg

Но защо в последния момент? Спекулира се дори за някакъв заговор, целящ изхвърлянето на клуба от европейската футболна сцена.
- Беше ясно. Това, че се случи в самия момент на жребия, не беше приятно. Но се знаеше какво ще последва. Никакъв заговор не може да има.

Радостин Василев: Само БФС може да е изхвърлил ЦСКА от Европа!

Радостин Василев: Само БФС може да е изхвърлил ЦСКА от Европа!

"Такова решение на българската централа не подлежи на обжалване пред КАС"

Дори от БФС увериха футболната общественост, че са направили всичко по силите си, за да "се случат нещата" за ЦСКА.
- Уверен съм, че е така. Всичко възможно направиха от БФС. В това можете да бъдете сигурни. Лично Боби Михайлов помогна много, като разписваше каквито документи трябва и беше лично ангажиран с идеята, като искаше тя да се получи. Да се използва някаква възможност, колкото и малка да е тя. Такава обаче нямаше.

Никаква? Дори и минимална?
- Аз имам адвокати в Швейцария. Те ме убедиха, че всичко е само разход на време и средства. Опитах се да го кажа пред всички, но вместо това ми се разсърдиха. Отново казвам - не говорех срещу клуба, а казвах това, което знам и очаквам. Най-лошото от всичко е това, че ЦСКА наистина си заслужи мястото в Европа.

От ЦСКА показаха лиценза си за Европа!

От ЦСКА показаха лиценза си за Европа!

Вижте документа, издаден от БФС!

Бори се за него, както показва и позицията в класирането.
- Абсолютно! Бори се, натрупа точки, записа важни победи, тренираха момчетата всеотдайно, но само с усилия от подобен характер не става. Иначе никой не поставя под въпрос уменията на Стамен или пък на футболистите. Те се раздадоха. И аз исках да играем в Европа. Но ще го направим както трябва.

Снимка 268526

Източник: LAP.bg

Когато изтече необходимият период от време?
- Да. След две години ще сме и по-обиграни, и още по-мотивирани и тогава ще покажем на всички какво можем. 

Не Ви ли притесни и изненада това разминаване между решението на Спортния арбитражен съд в Лозана и УЕФА? КАС на практика призна, че ЦСКА може да участва в европейските клубни турнири.
- Там са готови решенията. Като шаблони. Дадени такива важат за определен вид случаи. Те се занимават с много казуси и просто ги разделят по важността и значението им. Според мен на база едно подобно решение не може да се съди за това дали нещо е реално и колко възможно е.

Ексклузивно в ТОПСПОРТ: КАС отсъди в полза на ЦСКА, "червените" са в Европа!

Ексклузивно в ТОПСПОРТ: КАС отсъди в полза на ЦСКА, "червените" са в Европа!

Съдът в Лозана уважи жалбата на "армейците"