Бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла говори пред "Тема спорт" във връзка с Вечното дерби. Той е оптимист, че "армейците" ще станат шампиони.

Г-н Илиев, какви са очакванията ви за вечното дерби?

- Левски игра за нас в последния кръг, но сега няма да искат да ни помогнат. Все пак очаквам ЦСКА да победи с 1:0. Време е да си вземем нашето. Този сезон два пъти паднахме от "сините" след наши автоголове, направихме и едно равенство. Мен левскарите ме скъсаха от подигравки, че сами си вкарваме попаденията. Време е съдбата да ни върне. Лудогорец със сигурност ще се провали още веднъж в оставащите кръгове, а ние ще станем шампиони. Разград са толкова зле, че по-зле не могат да бъдат. Но през лятото в Лудогорец ще вземат мерки и ще тръгнат нагоре. ЦСКА трябва да се възползва от състоянието на съперника и да стане шампион още сега.

Какви са впечатленията ви от ЦСКА и Левски?

- Равностойно слаби. Да не се заблуждаваме. И двата отбора не играха нещо кой знае какво този сезон. В ЦСКА поне Любо Пенев промени доста неща и даде много на отбора. Очевидно обаче между него и ръководството имаше напрежение. Нещо не се напаснаха с началниците. Това го има и в бизнеса, и във футбола. Така е преценил Любо, така е направил. Но ЦСКА може без всеки. Сега важното е тимът да вземе дербито и да диша малко по-спокойно.

Ще бъде ли иронично Люпко Петрович да направи ЦСКА шампион?

- Чакайте сега, старши треньор е Добри Митов. То така е много удобно - ако отборът падне, треньор е Митов. Ако бием - значи е Люпко. Официално е съобщено, че Петрович и Пенев са консултанти, а Митов е треньорът. Ако Люпко е треньор, да излезе и да го каже и да носи отговорността. Факт е, че ЦСКА има великолепни консултанти и това е предимство в дербито.

Кои са другите предимства на ЦСКА?

- Трудно е да говорим за такива. Разликата между двата отбора не е голяма. ЦСКА със сигурност ще вкара гол, въпросът е да не допусне. Защитата беше доста неубедителна, но в последно време има подобрение. Чорбаджийски ми харесва напоследък, дано това момче направи прогрес, защото беше в застой. Много грешки правеше, и то фатални. Но и цялата защита беше в лошо състояние. Сега ситуацията изглежда по-добра.

Доколко ще липсва Бодуров, ако очакванията да не вземе участие в дербито се потвърдят?

- Честно казано, не мисля, че ще повлияе много. ЦСКА показа, че може и без него, срещу Лудогорец и Берое. Да, добър играч е, но не е и непоклатима фигура.

А как виждате ситуацията в Левски?

- Георги Тодоров промени отбора. Като играчи няма да ги коментирам, защото не ги обичам. Уважавам ги, но не са ми симпатични. Мен ме интересува ЦСКА да е добре и да победи. И най-вече да се представи силно в евротурнирите. Парите идват от Европа, а не от мачове със Септември и Дунав. Клубът трябва да генерира свежи приходи. Ако е истина, че се намаляват цените на билетите от новия сезон, това ще е добър ход.

Какви футболисти трябва да привлече ЦСКА през лятото? И какъв трябва да е профилът на следващия треньор?

- Ситуацията с треньора е проблемна. Вече се извъртяха пет-шест човека и с никого не можаха да се напаснат. В кого е вината?! Трябва да се обърне внимание и на футболистите. Не виждам много качество в състава. Има трима-четирима наистина добри играчи, но с толкова малко не се прави силен отбор за Европа.

А как очаквате да се представи Петър Хубчев в Левски?

- На хартия е добър ход. Но това, не означава, че ще му потръгне. В ЦСКА и Левски е по-различно от другите клубове. Никой не те чака. След две загуби и Хубчев ще го изкарат проблемен треньор. В грандовете можеш да си купиш доверие само с победи.

Левски - ЦСКА, на живо

Левски ще се опита да прекърши мечтите на ЦСКА за титла

Дерби №149 между "сини" и "червени"