От агитката на ЦСКА обявиха вчера, че се завръща техен подкаст, в който щели да кажат истината за клуба. Тяхната истина... "Очаквайте ни по същото време и на същото място. Директно и откровено", написаха ултрасите във "Фейсбук". Днес пък, една от най-големите фракции - "Офендърс", отново анонсира въпросния подкаст. Разговорът на феновете ще бъде пуснат в 20:30 часа. Сега те качиха 14-секундeн клип, в който се чува част от разговора на организираните привържениците, а фонът е колаж, превърнал се наскоро и в знаме - "деМИКРЕнизация". От аудиото се чува следното: "За мен най-лошото е, че те възпитават тази общност да не бъде критична и винаги да търси проблема на друго място".

Какви истини ще се кажат, скоро ще разберем. Очаквано, пак ще се говори срещу ръководството и за смяна на собственика. По-точно, за напускане на Гриша и Данаил Ганчеви. Защо този подкаст става реалност точно преди важния мач срещу ФК ЦСКА 1948, защо се цели вкарване на напрежение именно сега, е интересен въпрос. Наскоро се появи и интересен текст във вестник "Труд", именно за "ултрасите" на Левски и ЦСКА. Които липсваха по време на Мача на надеждата, организиран от Стилиян Петров. Беше озаглавен "Няма далавера - няма агитка!". В него се казаха доста истини.

Снимка 609445

Източник: startphoto.bg

А сега, директно и откровено - за Сектор "Г". Колкото и заплахи да получа, журналистиката е мисия. И търсене именно на истината. Казване на истината. Боравене с факти. Какви са фактите за ЦСКА при управлението на фамилия Ганчеви? Най-важният е, че клубът беше спасен от изчезване. Бяха закупени емблемата и активите на фалиралото дружество и така ЦСКА стана спортен негов правоприемник. ЦСКА си остана ЦСКА с великите успехи през годините. Ганчеви направиха така, че клубът да е изряден финансово. Нещо повече - до голяма степен да се самоиздържа. Това са най-успешните собственици на ЦСКА през този век в Европа - няма други с повече мачове на международната сцена. ЦСКА два пъти игра в групи на ЕКТ, справи се със силни отбори като Осиек (на два пъти), БАТЕ, Базел, Рома, Пилзен... "Армейците" постигнаха рекордни за клуба точки в първенството. Ако то е нормално и Лудогорец не се радва на такъв комфорт от реферите, ЦСКА вече щеше да е спечелил така чаканата титла №32. ЦСКА е основен конкурент за първото място всеки сезон. При Ганчеви ЦСКА постигна дълга серия без загуба от Левски в шампионата и обърна общия баланс там. ЦСКА спечели 2 Купи на България... ЦСКА привлича чужденци, които стават ключови играчи на "Армията" и записват над 100 мача. Нещо, което не се случваше преди сегашните собственици. ЦСКА направи модерна база в Панчарево. И, да - ЦСКА ще направи нов, модерен стадион! Аз съм убеден в това. Това са част от ползите при сегашното управление. А опитите Ганчеви да бъдат изгонени отново ще ударят на камък. И в това също съм сигурен.

Чета в "червени" страници и форуми, фенове питат ултрасите кой ще поеме клуба, ако изгонят Ганчев. Отговорът винаги е много несъстоятелен - "има кой, това е ЦСКА". Не, няма кой! Когато Гриша Ганчев обмисляше да си тръгне, единствено г-н Александър Томов го търсеше почти ежедневно, за да вземе акциите. Той няма как да е адекватен вариант. Няма как такъв да бъде и фирмата, чието лого носят на гърбовете си реферите. Подобно предложение от ултрасите е несериозно. Друга заблуда е, че ЦСКА може да бъде издържан от партньорите на Ганчев, които са в клуба в момента. А дали те няма да си тръгнат на секундата с него, ако той го направи? Типично по български - дай да го изгоним, пък после... нов потоп. Този път обаче, може да бъде фатален за ЦСКА.

Снимка 616399

Източник: startphoto.bg

Ултрасите у нас все искат да определят какво да се случва в клуба, който подкрепят. Да казват кой да бъде собственик, кой да бъде треньор, кои да играят... Не става така! Искат, искат, искат! Какво дават? Колко абонаментни карти изкупиха те и поне равен ли е броят на тези, изкупени от левскарите? Левскарите, които пълнят трибуните на почти всеки мач, дори и в серия от 11 срещи без победа. В ЦСКА не е така - след първата загуба се почва с драмите, плюе се грозно по футболисти и ръководство, търси се саморазправа. Не целя да изкарвам феновете на Левски перфектните хора и публика. Това е мисия на едни други журналисти. Но ме боли, когато на "Армията" змиите не спират да съскат, когато разединението е голямо. Не трябва да е така.

Колко пъти ултрасите изкупиха артикулите от официалния магазин на ЦСКА? Чакайте, чакайте - те имат свой такъв. Там продават артикули с емблемата на Сектор "Г" и на ЦСКА. Плащат ли наем за помещението на същия този лош, лош Ганчев? Плащат ли наем и за Дървеното, което също стопанисват? И от двете помещения бизнесът изглежда добър...

От Сектор "Г" бойкотираха доста от мачовете на ЦСКА през миналия сезон. Но това не се отрази по никакъв начин на отбора, който побеждаваше. И се чувстваше домакин на всеки стадион. Защото явно ЦСКА има далеч повече фенове из цяла България, отколкото в София. Ултрасите видяха, че не постигат нищо с този бойкот и се завърнаха. ЦСКА пък беше на една дузпа от титлата. Не че щеше да е спокойно, ако я беше спечелил. Тогава щеше да се мрънка защо не се е влязло в групите на Шампионска лига или за нещо друго.

Дайте да изгоним Ганчеви! Явно това е голямата цел на ултрасите. Вдигат разни плакати за "деМИКРЕнизация". Като няма какво да кажеш с факти, обръщаш го на обиди. Какво значение има кой къде е роден? В Сектор "Г" всички ли са родени на жълтите павета? Всички ли са академици с по няколко дипломи и специалисти по футбол? Само че останалата част от публиката мисли трезво. И знае, че няма по-подходящ собственик за ЦСКА от Гриша Ганчев. Хората знаят, какво ще последва, ако той хвърли бялата кърпа. Но, пак повтарям - да са спокойни, няма да го направи. Колкото и атаки да има срещу него, ще устои. Защото, както сам заяви, голямата цел в живота му занапред е ЦСКА да има нов, модерен стадион. А с него ще дойдат и наливане на средства в селекция, още по-големи успехи на терена. Това е нормалният и правилен път, такава е последователността.

Ултрасите имат право на протест. Да си протестират. Да правят подкаст всяка седмица, ако искат. Но, когато искат промяна, да дадат и алтернатива. До момента не го правят.

Адвокатът на ЦСКА: Жалбите срещу строежа на "Армията" идват от само едно физическо лице

Адвокатът на ЦСКА: Жалбите срещу строежа на "Армията" идват от само едно физическо лице

"Собствениците на клуба показват огромно желание да построят нов стадион"