ЦСКА изпраща поредната вълнуваща година. Започнала лошо, тя все пак завършва добре. Защото надеждите на феновете за 2023 са големи. ЦСКА е лидер във временното класиране на шампионата, а все по-усилено се работи за новия стадион. ТОПСПОРТ прави равносметка на 2022 с азбуката на ЦСКА. Вчера публикувахме първата част, а днес е време за втората. 

П - Промяна 

Промяната в ЦСКА от края на миналия сезон е осезаема. Не само игрово, като представяне на терена и победи, но и в клуба като цяло. Феновете са доволни от специалното отношение към тях, нововъведенията преди и по време на мачовете. От новия магазин на ЦСКА също. Ще бъде пуснат и нов сайт на "армейците". 

Снимка 591393

Източник: startphoto.bg

Р - Резервна скамейка 

ЦСКА разполага с голяма и равностойна резервна скамейка, което е много важно за дългия път в борбата за титлата. С още качествени попълнения през зимната пауза, "червените" ще останат фаворит за първото място, което заемат и в момента. В същото време треньорът Саша Илич не се бои да налага и млади момчета - като Християн Петров и Слави Шопов. 

Снимка 592808

Източник: От Facebook

С - Схема на игра 

Илич смени схемата на игра по време на есенния полусезон и това даде резултат. С 3-5-2 и Амос Юга в отбраната ЦСКА постигна важни победи на чужд терен. В Пловдив бяха победени Ботев и Локомотив, в Кърджали Арда, а във Варна Черно море - все отбори, които са много трудно съперници и там точки не се печелят лесно. 

Снимка 592891

Източник: startphoto.bg

Т - Трансфери 

През лятото ЦСКА направи силни трансфери. Сега се очакват максимум двама нови, които да вдигнат още класата на отбора. В същото време няма да има продажби на водещи футболисти, гръбнакът на тима ще бъде запазен. Като цяло в последните години трансферите на ЦСКА са повече успешни и положителни. 

Снимка 580135

Източник: cska.bg

У - Упоритост 

В много от мачовете ЦСКА спечели точно с упоритост, дух и себераздаване от страна на футболистите. Играта все още не е на това ниво, на което искат феновете, но и това ще дойде. Саша Илич ще направи втора подготовка с отбора, сега тя ще бъде доста дълга. И след нея се очаква да видим още по-добро лице на ЦСКА в мачовете. 

Снимка 596794

Източник: startphoto.bg

Ф - Физическа подготовка 

Тя е много важна за едни отбор. През есенния полусезон нямаше мач, в който да видим, че играчите на ЦСКА рухват физически в края, както се е случвало по-назад във времето. Екипът на Илич явно подготвя добре футболистите физически. Тактиката е неразделна с техниката, качествата, но и физическата издръжливост. 

Снимка 596711

Източник: startphoto.bg

Х - Характери 

В ЦСКА има такива, които да поведат отбора при нужда. Като Амос Юга, като Юрген Матей. Че дори и нападателят Дюкенс Назон, който в началото беше приет скептично от феновете, но вкара важни голове. Именно той взе топката, за да изпълни дузпата срещу Ботев в Пловдив. Вкара я в мрежата с характер, хладнокръвно. И донесе 3 точки на отбора си. ЦСКА показаха характер и при дузпите в Съединение. Този мач можеше да се превърне в едно от най-срамните петна в историята на клуба, но играчите надделяха от бялата точка. 

Снимка 594790

Източник: startphoto.bg

Ц - ЦСКА 

ЦСКА си е ЦСКА и го видяхме отново на няколко пъти през есенния полусезон. Първо с отстраняването на Сейнт Патрикс, дошло след загуба в София с 0:1. След това и при победата над Базел с 1:0 в София. За да се стигне до победната серия за първенство на чужд терен и изкачване до първото място в таблицата. Сега предстои по-трудното - отборът да се задържи на върха. Но е възможно. Именно, защото ЦСКА си е ЦСКА... 

Снимка 593303

Източник: startphoto.bg

Ч - Чест 

ЦСКА направи обрат на своя стадион от 0:1 до 2:1 в последните минути в мач за своята чест. Не и без помощта на своята публика. От чувство за чест повече от 5000 освиркаха треньора на гостите Любослав Пенев и делегацията на съперника, в която бяха Радослав Здравков и Валентин Илиев. На всички стана ясно и отношението към Стойчо Младенов. За някои режисирано, за други въпрос на чест и достойнство.

Снимка 584627

Източник: Фейсбук

Ш - Шампионска титла 

ЦСКА не е ставал шампион от 2008 година насам. Титлата е все по-желана от феновете на отбора. И заради това сега тяхната надежда е така голяма, макар и само с точка аванс пред Лудогорец. Ако през пролетта има феърплей, ако отсъжданията на реферите и ВАР са по правилата, ЦСКА наистина има голям процент възможност най-сетне да триумфира като шампион на България, какъвто е бил цели 31 пъти.

Снимка 593958

Източник: startphoto.bg

Щ - Щастие 

Тъгата от края на миналия сезон в съблекалнята на ЦСКА беше заменена от щастие през този. Щастливите моменти бяха много повече от лошите. Феновете са щастливи, когато играчите се раздават за емблемата, макар и понякога да не печелят даден мач. Това се оценява високо и със сигурност футболистите са наясно. Малко е нужно на "армейския" фен, за да бъде щастлив. Със сигурност не и представяне като онова срещу Левски в последните 2 Вечни дербита. 

Снимка 580603

Източник: CSKA.bg

Ъ - Ъглови удари 

ЦСКА на Илич е много силен при статичните положения, в това число и при ъгловите удари. Това беше големият коз на тима през есента. Тибо Вион пък се превърна в асистент №1 в отбора, най-вече след центрирания именно от корнер. 

Снимка 593973

Източник: startphoto.bg

Ю - Юга 

Този футболист заслужава отделно внимание, защото е истински лидер на ЦСКА. Където и да го сложиш, ще се представи на ниво. Беше обиждан от част от агитката, сега е всеобщ любимец на публиката. Разпява феновете след победи, прави истинско шоу. Амос Юга е попадение за ЦСКА и е добре за отбора, че се е съгласил да поднови договора си. 

Снимка 585841

Източник: startphoto.bg

Я - Ясна визия за бъдещето 

Най-важното е именно това, че в ЦСКА има ясна визия за бъдещето - близко и далечно такова. Близкото е да се вземат още двама качествени играчи, да се направи силна зимна подготовка и да се спечелят титлата, както и Купата на България. Малко по-далечно ще е феновете да гледат мачовете от нов, модерен стадион, това няма да стане за година. Но със сигурност амбициите на фамилия Ганчеви няма да спрат до тези две цели. Следващата ще е място в групите на Шампионска лига, сред най-добрите в Европа. 

Снимка 591384

Източник: startphoto.bg

Азбуката на годината на ЦСКА

Азбуката на годината на ЦСКА

Част първа