ЦСКА и държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта (ММС) учредиха съвместно дружество - "Спортни имоти Българска армия" АД. То вече е вписано в Търговския регистър и е важна стъпка към строежа на нов стадион на мястото на "Българска армия".

Eто как коментира темата адвокатът на ЦСКА - Станислав Трендафилов пред колегите от от bTV.

Според него, учредяването на въпросното дружество е юридическата основа и гаранция за собствениците, която дава възможност да се извърши необходимата финансова инвестиция. В активите на дружеството влиза и комплексът в Панчарево. "Той е почти завършен, плановете са да се изгради общежитие за децата и още един терен, за да може школата да функционира нормално", уточни Трендафилов.

Капиталът на новото дружество в размер на 56 996 000 се формира поравно от оценката на двата имота от страна на вещото лице, назначено от Търговския регистър, и съответно капиталовата вноска от страна на ЦСКА. Клубът вече внесе предвидените в закона 25% от сумата - 7 124 500 лв.

"Срокът за останалите 23 милиона, предвиден в Търговския закон, е 2 години. Предполагам, че ще се случи по-скоро, защото капиталът на това дружество изрично ще се използва за строителството на стадиона. За всеки случай свалихме един месец от срока, за да може всичко да е абсолютно законосъобразно", обясни адвокатът.

Капиталът на дружеството е предвиден да се ползва единствено и само за проектиране и строителство на новия стадион. Цялата равностойност на тази вноска, която ще бъде внесена от страна на ЦСКА, е предвидено да бъде използвана единствено за проектиране, изграждане и строителство на новия стадион", подчерта Трендафилов.

Предстои внасянето на идейния проект от новото дружество пред главния архитект на Столична община. После законът предвижда изготвянето на технически проект и издаване на разрешение за строеж. "Мисля, че публично е изразена подкрепа от страна на главния архитект и Столична община. Всички са за изграждането на нов стадион. Още повече че вече сме пълноправен партньор с държавата. Проблем не би трябвало да има."

Гриша Ганчев измъкна ЦСКА от ада на зависимостите

Гриша Ганчев измъкна ЦСКА от ада на зависимостите

Привържениците на ЦСКА от цялата страна не спират да благодарят на благодетеля на "червените"

"Вероятно много хора не искат да се случи този стадион, но на всички скептици ще кажем, че ЦСКА ще има нов стадион. И той ще отговаря на стандартите на клуба. Именно - най-висока категория на УЕФА."

По проектни данни стойността на проекта ще бъде около 80-90 милиона лева. "Разбира се, това не е съвсем конкретно, цените варират в зависимост от световните пазари и нещата, които се случиха в Украйна. При прогнозна стойност от 90 милиона, ще трябва да бъдат додадени още около 60 милиона."

"В меморандума, който беше подписан с екипа на Весела Лечева, и в устава на новото дружество е предвидено, че всички решения за дейността на същото ще бъдат взимани с единодушие. Оттук идва сигурната гаранция, че ЦСКА не може да прави свои планове и да уврежда по някакъв начин интереса на държавата, но и реципрочно държавата също не може да уврежда интереса на ЦСКА съобразно имотите на клуба."

Адвокат Трендафилов обясни и какво ще се случва с евентуалната печалба от управлението на стадиона. "В едно такова дружество с дялове по 50% се взима решение на Общо събрание дали да се разпределя печалба, ако има такава. Правят се определени заделяния за определени фондове, но това е по закон. Ако се формира печалба и държавата и ЦСКА решат, че ще я разпределят, тя се разпределя съобразно дяловете, тоест 50 на 50."

"Дружеството се създава с неопределен срок, което създава юридическата гаранция както на ЦСКА за възможното финансиране и изграждане на обекта, така и на държавата, която във всеки момент ще си контролира имота и ще извлича ползите от него. Целта на дружеството е да се направи модерна база и стадион, от които държавата като акционер винаги да черпи от това, че някой друг е изградил този обект, а държавата винаги остава гарантиран собственик. От друга страна ЦСКА има юридическата гаранция, че няма как да му се увреди интереса впоследствие или след време, тъй като дружеството е създадено именно с неопределен срок."