Световният шампион по шахмат Веселин Топалов продължи фантастичното си представяне от последните два кръга на супертурнира "М-Тел Мастърс 2006", и в 9-тия, постигайки трета поредна победа.

В ключова партия от турнира спортна личност №1 на България за 2005 година в анкетата на Топспорт.бг и вестник "Топспорт", победи с черните фигури досегашния едноличен лидер в класирането Гата Камски от САЩ на 29-тия ход.

С успеха си Топалов се изравни по точки с натурализирания американец на върха.

Камски започна предпазливо партията, докато Топалов отговори с агресивен стил, демонстрирайки че ще търси победата.

Двамата разиграха "Сицилианска защита", като руснакът с американски паспорт бе принуден да търси ремито, но не издържа и се предаде на 29-тия ход.

"Бях подготвен за този дебют, но мислех, че Гата ще играе по-солидно. А както той игра, получих безплатна атака - тръгнах напред, а той нищо не можеше да направи", коментира Топалов.

"Напълно забравих за предварителната си подготовка за тази партия. Направих много голяма грешка и от тук тръгна всичко. Черните спечелиха още в дебюта", не скри разочарованието от играта си Камски.

Последните двама във временното класиране Етиен Бакро от Франция и Руслан Пономарьов от Украйна направиха реми на 45-тия ход.

Без победител завърши и партията между индиеца Вишванатан Ананд и руснака Пьотър Свидлер. Двамата разделиха точката след 40 хода игра.

Кръг преди края начело в класирането са Топалов и Камски, с по 5.5 точки. Ананд изостава с половин точка. 4.5 има Свидлер, Бакро е с 3.5, а бившият световен шампион Руслан Пономарьов продължава изненадващо да е последен с 3 спечелени точки.

В последния кръг в неделя Топалов играе с белите срещу Бакро, а Камски с черните фигури срещу Свидлер.