Нургюл Салимова ще започне Турнира на претендентите за световната титла по шахмат с рекордно висок рейнтинг от 2432 точки.

В обновената ранглиста на ФИДЕ за месец април 20-годишната българка бележи ръст от шест ЕЛО точки и за пръв в кариерата си преминава границата от 2430.

Градацията в коефициента на Салимова се дължи на силното ѝ представяне на Откритото първенство на Исландия през март, на което тя завърши на второ място при жените и на 19-о в генералното класиране.

За април месец финалистката от последното издание на Световната купа заема 36-о място в световната ранглиста при дамите. Единствената българка, която е пред нея, е бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, която е на 27-ма позиция с ЕЛО от 2447. Стефанова и Салимова са и единствените две българки в топ 100 на женската ранглиста.

Въпреки прогреса си, Нургюл Салимова остава най-ниско ранкираната участничка в Турнира на претендентите. Тя е единствената извън топ 15 на ранглистата. Единствената друга шахматистка извън топ 10 е индийката Вайшали Рамешбабу (номер 15 в света). Със своите 20 години Салимова е и най-младата участничка.

Турнирът на претендентите за световната титла ще бъде открит ще се проведе в канадския град Торонто и ще бъде открит в сряда. Първият кръг е в четвъртък и в него Салимова ще играе с черните фигури с украинката Анна Музичук. Наградният фонд на турнира е общо 250 000 евро, а победителката в него ще срещне китайката Цзю Вънцзюн в мач за световната титла.

Програма на Нургюл Салимова на Турнира на претендентките:

4 април I кръг: Анна Музичук (Украйна) - Нургюл Салимова

5 април II кръг: Нургюл Салимова - Лей Тинцзие (Китай)

6 април III кръг: Вайшали Рамешбабу (Индия) - Нургюл Салимова

7 април IV кръг: Нургюл Салимова - Хумпи Конеру (Индия)

9 април V кръг: Тан Чжони (Китай) - Нургюл Салимова

10 април VI кръг: Нургюл Салимова - Александра Горячкина (Русия)

11 април VII кръг: Катерина Лагно (Русия) - Нургюл Салимова

13 април VIII кръг: Нургюл Салимова - Анна Музичук (Украйна)

14 април IX кръг: Лей Тинцзие (Китай) - Нургюл Салимова

15 април X кръг: Нургюл Салимова - Вайшали Рамешбабу (Индия)

17 април XI кръг: Хумпи Конеру (Индия) - Нургюл Салимова

18 април XII кръг: Нургюл Салимова - Тан Чжони (Китай)

20 април XIII кръг: Нургюл Салимова - Катерина Лагно (Русия)

21 април XIV кръг: Александра Горячкина (Русия) - Нургюл Салимова.