Световноизвестният бразилски писател Паулу Коелю и американската екшън звезда Уесли Снайпс, които са в България, са сред специално поканените гости, за откриването на международния шахматен супертурнир "М-Тел Мастърс 2006", съобщиха за Топспорт.бг организаторите на надпреварата.

Турнирът ще бъде открит официално от президента Георги Първанов утре в 18 часа, в зала "София" на "Гранд хотел София", където ще се провеждат и партийте от надпреварата.

За престоя си в България, Коелю е настанен в "Гранд хотел София" на същия етаж, на който е и Веско Топалов.  

Състезанието, което е едно от най-силните в света, ще продължи до 21 май, като освен световният шампион Веселин Топалов, сред участниците са индиецът Вишванатан Ананд, руснака Пьотър Свидлер, французина Етиен Бакро, украинеца Руслан Пономарьов и състезаващия се за Съединените Щати, Гата Камски.

Утре от 12 часа в "Гранд хотел София" е официалната пресконференция на участниците.

Веселин Топалов и първият от гостите, който пристигна в България за турнира, Пьотър Свидлер, получиха от Изпълнителния директор на Застрахователно дружество "Булстрад Живот" Марио Костов застрахователните си полици за турнира.

Дружеството е официален застраховател на турнира, като такива полици, ще получат и останалите участници в състезанието.

Сателитният канал "Тв Бългрия" ще излъчава пряко възловите срещи от турнира. Каналът ще прави и по три 10-минутни директни включвания дневно, с коментар на журналиста Красимир Кушев.

В програмата на "Канал 1" състезанието ще се отразява всяка вечер със специални едневници.