Сергей Карякин спечели 8-ата партия срещу Магнус Карлсен в битката за световната шахматна корона. Световният шампион имаше белите фигури и призна поражението си на 53-ия ход след повече от 5 часа игра. Това е първата резултатна партия в двубоя и претендентът поведе с 4,5:3,5.

Карлсен реши да използва преимуществото си с белите фигури като разиграе доста нестандартен дебют. Началото напомняше Новоиндийска защита, но шампионът сам се отказа от този вариант и в крайна сметка беше разиграна Защита Цукерторт. За последен път тази система е била използвана през 1890 г. на световното първенство в партията между Гунсберг и Щайниц.

За разлика от предишните партии двамата не играеха бързо и използваха повече време за обмисляне. Те не бързаха да достигнат до 30-ия ход, когато могат да се споразумеят за реми. На дъската бяха разменени само пешки.

На 35-ия ход шампионът предприе атака на дамския фланг и пожертва две пешки. Но в условията на силен цайтнот и за двамата шахматисти Карякин не намери най-доброто продължения и върна загубените пешки.

По-нататък пред Карлсен се откри възможността за вечен шах, но той загуби представа за реалното съотношение на силите на дъската и продължи борбата. Норвежецът играеше така, сякаш изостава в резултата и му е нужна победа на всяка цена. Той допусна прекалено много груби грешки в ендшпила и наказанието не закъсня. Карлсен получи безперспективна позиция на дамския фланг с пасивен офицер срещу силен кон и проходна пешка.

На 51-вия ход Карякин вече имаше много силна позиция. Тогава Карлсен направи още една грешка, след която трябваше да признае поражението си.

Това е първа загуба на норвежеца с белите фигури в мач за световната титла, а той играе вече трети път за нея.

Следващата партия е в сряда и с белите ще играе претендентът.

Разстроен от поражението Карлсен напусна пресконференцията.