Световният шампион Магнус Карлсен спечели 10-ата партия срещу Сергей Карякин в мача за световната шахматна титла и изравни резултата - 5:5. С белите фигури игра норвежецът.

В дебюта Карлсен не успя да получи някакво преимущество и Карякин стигна равна позиция. На 20-ия ход той пропусна възможността да форсира реми и партията продължи. В резултат световният шампион стигна до ендшпил с леко предимство, в който той постепенно надигра претендента. Кралсен отново не беше безупречен и той предостави някакви шансове на Карякин, но, за разлика от предишните партии, руснакът не можа да намери най-добрата защита и трябваше да се признае за победен на 75-ия ход след шест часа и половина и игра.

След партията Карякин призна, че е допуснал груба грешка. Според него играта е била интересна, дълга и с много интересни идеи.

"Карлсен игра много добре и ми постави редица проблеми. В даден момент направих груба грешка, но позицията беше много сложна. Разбира се, не исках да загубя, но понякога това се случва. В оставащите партии ще се опитаме да покажем най-добрата игра и ще видим доколко у нас са останали сили", каза претендентът.

До края на мача остават две партии. В случай на равенство ще има тайбрек. Следващата партия е в събота, като с белите ще играе Карякин.