В Лондон се провежда турнирът на претендентите за шахматната корона при мъжете. На него трябва да се излъчи съперникът на индиеца Вишванатан Ананд за званието Световен шампион. В турнира участват 8-те горсмайстора с най-висок рейтинг, които играят по системата "всеки срещу всеки" в два кръга. В случай на равенство на точките победителят ще бъде определен по допълнителни показатели. Турнирът завършва на 1-ви април.

В деветия кръг норвежецът Магнус Карлсен, който беше определян от специалистите като основен фаворит, направи реми с руснака Владимир Крамник. Това му позволи да оглави еднолично класирането след като основният му конкурент Левон Аронян (Армения) загуби с черните фигури от Борис Гелфанд (Израел).

В другите две партии украинският гросмайстор Василий Иванчук победи с белите фигури на 76-ия ход Тимур Раджабов (Азербайджан), а руснаците Пьотр Свидлер и Александър Гришчук се съгласиха на реми.

След 9-ия кръг Карлес има 6 т., пред Аронян - 5,5, Крамник - 5, Гелфанд и Грешчук - по 4,5, Свидлер - 4, Иванчук - 3,5 и Раджабов - 3 точки.

Челната тройка се оформи от тримата шахматисти с най-висок рейтинг. Най-добри се очертават шансовете за краен успех на Карлсен, след като той завърши наравно мачовете си с основните си конкуренти Аронян и Крамник.

Наистина до края на турнира има още 5 кръга и на теория всичко може да се случи и дори 6-ия, Свидлер, изостава само на две победи. Но очевидно претендентът за шампионската титла трябва да се търси сред тримата лидери.

Предимството на Карлсен е пред Крамник. Освен че води с една точка, на него му остават три партии с белите и две с черните, докато на Крамник обратното - две с белите и три с черните.

На Аронян също му остават три партии с белите, но на него също ще му бъде трудно да настигне Карлсен.  Освен че изостава с половин точка, той има и по-лоши показатели от норвежеца. Т.е. на него му е нужно не просто да го настигне, а да го изпревари.

Все пак за преследвачите на Карлсен има място за известен оптимизъм. Досега играта му не е на познатото ниво. Той н косъм се отърва от загуба и в последната партия с Крамник, и в седмата партия, когато беше пред загуба от аутсайдера Раджабов. Но дали все така ще му върви до края?